Rusya: Batı'nın savaş ilan etmesini engelleyen tek faktör nükleer silahlarımız

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Batı'yla müzakere edecek "hiçbir şeyleri" olmadığını söyledi

Dmitriy Medvedev, 2012'yle 2020 arasında başbakanlık görevini yürütmüştü (Reuters/Arşiv)

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ülkesinin III. Dünya Savaşı'nı ve nükleer felaketi önlemek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Medvedev, Rus devletinin gazetesi Rossiyskaya Gazeta'da dün yayımladığı makalede ellerindeki nükleer cephaneliğin, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı savaş açmasını engelleyen tek faktör olduğunu savundu.

Gerçek tehdit ortaya çıkması halinde ona karşı harekete geçeceklerini vurgulayan eski Rusya Başbakanı şu ifadeleri kullandı:

Batı dünyası bir yandan Rusya'yı mümkün olduğunda aşağılama, incitme, parçalama ve yok etme arzusuyla nükleer kıyametten kaçınma arzusu arasında denge kuruyor.

Medvedev, Rusya'nın talep ettiği güvenlik garantilerinin karşılanmaması halinde gerilimin süresiz olarak devam edeceğini söyledi:

Dünya, III. Dünya Savaşı'nın ve nükleer felaketin eşiğinde sallanmaya devam edecek. Bunları önlemek için her şeyi yapacağız.

57 yaşındaki siyasetçi, Batı'yla müzakere edecek "hiçbir şeyleri" olmadığını çünkü aralarındaki güvenin zarar gördüğünü ve 2022'de yaşananların diyalog kurma fırsatını ortadan kaldırdığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova, talep ettiği güvenlik garantilerini NATO ülkelerine Aralık 2021'de iletmişti. Talepler arasında NATO'nun doğuya doğru genişlemesinden vazgeçilmesi, ABD'nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, nükleer silahların ülkelerin kendi toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesi gibi maddeler vardı.

NATO ise ittifakın açık kapı politikasını sürdüreceklerini ve Rusya'nın talebinin karşılanamayacağını bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 Aralık'taki açıklamasında "Nükleer savaş tehdidi büyüyor" demişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU