Taliban, kız çocuklarının ilkokula gitmesini de yasakladı

"Bu durumdan çok yorulduk"

Taliban yönetimindeki Afganistan'da kadınlara yönelik yasaklar sürüyor (Reuters)

Afganistan'da Taliban'ın kız çocuklarının ilkokul eğitimi almasını yasakladığı bildirildi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın aktardığın göre Taliban yetkilileri, başkent Kabil'de özel okul müdürleri, din adamları ve topluluk temsilcileriyle çarşamba günü bir araya geldi.

Buna göre yetkililer, kadın öğretmenlerin ve personelin okullarda çalışmasının da yasaklandığını duyurdu.

Taliban'dan yasağa dair resmi açıklama yapılmazken, düzenlenen görüşmede uygulamanın geçici olacağının söylendiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlkokul çağındaki kızının karardan ötürü çok üzgün olduğunu söyleyen Afgan yurttaş Gulam Server Haydari, "Haberleri duyunca kendisini odaya kilitledi. Sürekli ağlıyor. Tüm umutları suya düştü. Bu durumdan çok yorulduk" dedi.

Buna ek olarak kadınların camilere girmesine ve dini seminerlere katılmasına izin verilmeyeceği de belirtildi.

Örgüt, salı günü de kadınların üniversitede eğitim görmesinin yasaklandığını duyurmuştu.

Üniversiteye giden kadın öğrenciler, Taliban görevlileri tarafından geri gönderilmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kararın üzüntü ve endişeyle karşılandığı belirtilerek, "Halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır" denmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da "Taliban, Afgan kadınlarını daha karanlık ve kısır bir geleceğe kalıcı olarak mahkum etti. Bu kabul edilemez duruşun Taliban için önemli sonuçları olacak" ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin geçen yıl ağustosta ülkeden çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'i daha sonra da ülkenin tamamını ele geçirmişti.

Örgüt katı uygulamalarla kadınların halka açık parklara girmesini ve neredeyse sağlık sektörü dışında çalışmalarını yasaklamıştı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU