RTÜK'ten Halk TV'ye 3 kez program durdurma cezası

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı:, "HalkTV'ye yayında "terör mimikle övüldüğü" savıyla ceza verildi" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV'ye 3 kez program durdurma ve idari para cezası verdi.

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, Halk TV'de yayımlanan "Medya Mahallesi" programında "terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteren, terörün korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte" yayın yapıldığı, İstanbul ve Diyarbakır'daki terör saldırılarının yorumlanmasında "seçimlerle terör eylemlerini bağdaştırma gayreti içinde bulunulduğu" tespit edildi.

İlgili gerekçeler nedeniyle Halk TV'ye 3 kez program durdurma ve idari para cezası yaptırımı uygulandı.

Tele1'de yayımlanan "Açıkça" programında, Türkiye'de siyasi iktidarın terör örgütlerinin önünü açtığı ve bunun güvenlik birimleri tarafından organize edildiği iddialarının, "eleştiri sınırları ötesinde kişi ve kurumlara iftira niteliğinde" olduğu, "18 Dakika" adlı programda ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret edildiği gerekçesiyle kanala idari para cezası verildi.

Üst kurul, FOX TV'ye Cumhurbaşkanına hakaret, Habertürk TV'ye argo kullanımı, FM TV'ye yasadışı yardım kampanyası, Kafa Radyo, Alem FM, Virgin Radio, Türkiye ve TGRT FM'e de yasal reklam sürelerini aştığı gerekçesiyle idari para cezası yaptırımı uyguladı.

İlhan Taşçı: HalkTV'ye yayında "terör mimikle övüldüğü" savıyla ceza verildi

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, yaptığı açıklamada RTÜK'ün verdiği cezaların nedenlerini eleştirdi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Taşçı şunları kaydetti:

RTÜK, Halk TV'de yayınlanan Medya Mahallesi'ne 3 ayrı ceza verdi. Yayında “terör mimikle övüldüğü” savıyla programın 3 kez durdurulmasına, yüzde 3 de para cezasına karar verildi. Aynı programın farklı tarihlerdeki 2 ayrı yayınına da yüzde 3 para cezası vererek, RTÜK kendi rekorunu kırdı

Prof. Dr. Emre Kongar ile Merdan Yanardağ’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasını “halkın iradesine darbe" olarak nitelemeleri nedeniyle TELE 1’e yüzde 3 idari para cezası verildi.  TELE 1'e Açıkça programı nedeniyle de ayrıca yüzde 3 para cezası kararı çıktı.

İlker Karagöz İle Çalar Saat programında, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiye dönük sözlerine ilişkin “bir tek gün pazara gitse şu cümleyi kurmaya utanır” sözleri nedeniyle Fox TV’ye yüzde 3 idari para cezasına oy çokluğuyla karar verildi.

RTÜK’ün kestiği cezalar, seçime giderken Türkiye'yi “karanlığa ve suskunluğa boğma arayışına” ilişkin önemli bir göstergedir.

Medyadan istenen, ülkede yüzde 150’yi bulan enflasyonu göstermemeleri, iktidarı eleştirmemeleri, muhalefetin çözüm önerilerini halka duyurmamaları

HalkTV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, RTÜK'ün cezalarına tepki gösterdi.

Mahiroğlu, "Ceza ,ceza, ceza ...yine ceza .  Susmayacağız, kabullenmeyeceğiz   ve siz öyle  uygun gördünüz  diye haksızlıkları normalleştirmeyeceğiz.  "Mimikle terörü övmek" ne demek?Yeni bir tabir daha öğrendik. Umursamadığınız adalet birgün  herkese lazım olacak" dedi.

HalkTV sunucusu Ayşenur Arslan da sosyal medyadan kanala gelen cezalara tepki göstererek şunları yazdı:

Ben neymişim!!! Mimiklerimle terörü övmüşüm ya!!! RTÜK tabii bunu anında yakalamış ya!! Bir de kaşımı kaldırsam neler olur

Şu anda evde aynanın karşısında mimik antrenmanı yaşıyorum. Yarın RTÜK mimiği yapacağım da…

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU