ABD'de bu yıl tüm halkı öldürmeye yetecek kadar fentanil ele geçirildi

DEA, 2022'de 379 milyondan fazla muhtemel ölümcül dozda fentanil ele geçirdiğini açıkladı

27 Eylül 2022'de bir gazeteci, DEA genel merkezinde açılan "Fentanilin Yüzleri" adlı serginin fotoğrafını çekiyor (AP)

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA), salı günü yaptığı açıklamada 2022'de bütün ABD'lileri öldürmeye yetecek kadar fentanil ele geçirdiğini duyurdu.

Teşkilat, bu yıl 4,5 tondan fazla fentanil tozu ve 50,6 milyon yasadışı fentanil tableti ele geçirdiğini açıkladı. Bu miktar, ülkede binlerce ölümün nedeni olan sentetik opioidin bir yılda yaklaşık 379 milyon muhtemel ölümcül dozuna denk geliyor.

Washington Post'un yaptığı bir araştırmaya göre aşırı dozda fentanil kullanımı, 18 ila 49 yaşındaki ABD'lilerin başlıca ölüm nedeni ve araba kazalarıyla silah şiddetini geride bırakıyor. Fentanil kaynaklı ölümlerin oranı son üç yılda yüzde 94 oranında arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eroinden 50 kat daha öldürücü olan fentanil, genellikle laboratuvarlarda üretiliyor. Ya ağrı kesici haplara benzeyen tabletlere dönüştürülüyor ya da maddeleri daha güçlü hale getirmek için metamfetamin ve kokain gibi diğer uyuşturucularla karıştırılıyor. DEA, geçen ay yaptığı açıklamada artık her 10 fentanil hapından 6'sının ölümcül dozda opioid içerdiğini belirtti.

DEA yöneticisi Anne Milgram, krizden Meksikalı iki uyuşturucu kartelini sorumlu tuttu: Sinaloa ve Jalisco.

Milgram salı günü yaptığı açıklamada, "DEA'nın en önemli operasyonel önceliği, bugün ABD'lileri öldüren fentanilden birinci derecede sorumlu olan iki Meksikalı uyuşturucu kartelini, Sinaloa ve Jalisco (CJNG) kartellerini yenmek" dedi.

DEA'nın fentanile ilişkin rakamları, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın yetki alanına giren güney sınırında bu yıl ele geçirilen fentanili içermiyor. Sınırdaki yetkililer, 30 Eylül'de sona eren mali yıl boyunca 6,3 tondan fazla yasadışı fentanil tespit ederek bir rekora imza attı. Geçen ay sınır yetkilileri yaklaşık 1400 kiloya el koydu.

ABD'li yetkililer, ülkeye güney sınırından giren fentanilin yalnızca yüzde 5 ila 10'unu yakaladıklarına inansa da DEA'nın rakamları ABD'deki fentanilin büyük bir kısmının başka kanallardan ülkeye sokulduğunu gösteriyor.

Bu fentanilin bir kısmı ABD sokaklarından satın alınırken, DEA internet üzerinden satışa sunulan haplara ilişkin de alarm verdi:

Sahte haplar sosyal medyada kolayca bulunabiliyor. Sosyal medya üzerinden satın alınan hiçbir ilaç güvenli değildir.

Güvenli olan ilaçlar, güvenilir bir tıp uzmanı tarafından doğrudan size reçete edilen ve lisanslı bir eczacı tarafından dağıtılan ilaçlardır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU