Güneş enerjisinde verimlilik rekoru

Berlin'deki ekip yarış halindeki perovskit ve silikonu bir araya getirdi

Helmholtz Zentrum Berlin'deki ekip verimliliği artırmayı sağlayan yeni bir arayüz de tasarladı (HZB)

Güneş panellerinde verimlilik rekoru Almanya'da kırıldı. Araştırma enstitüsü Helmholtz Zentrum Berlin'deki (HZB) bir ekip, geliştirdiği ı güneş hücresinde yüzde 32,5'lik verim yakaladı.

Güneş paneli ve hücrelerinde uzun süredir silikon kullanılıyor. Düşük maliyet, dayanıklılık ve kabul edilebilir verimlilik özellikleri taşıyan silikon, endüstrinin standardı olarak kabul ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ultra yüksek hızlı iletişimden yenilenebilir enerji üretimine kadar bir dizi endüstriyi dönüştürme potansiyeliyle dikkat çeken perovskit de silikonla yarışıyor.

Halihazırda bu iki malzemeden üretilen farklı tür güneş panelleri endüstride rekabet halinde.

Ancak HZB'deki araştırmacılar geliştirdikleri güneş hücresinde iki malzemeyi birlikte kullandı. perovskit ve silikon bazlı güneş hücresinde yüzde 32,5'lik verim elde edildi.

Bu hücre, güneş spektrumunun farklı kısımlarını toplayabilmesi sayesinde her iki malzemeden daha verimli bir performans sergiliyor. Perovskit mavi ışığı, silikon kırmızı ve kızılötesi dalga boylarını daha iyi yakalıyor.

Rekor, ABD Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nın hazırladığı fotovoltaik teknolojilerin verimlilik tablosunda ilk sıraya yerleşti. Bir önceki rekorun sahibi, temmuzda yüzde 31,25 verimliliğe ulaşan İsviçre'deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne'da çalışmalarını sürdüren ekipti.

 

Independent Türkçe, New Atlas, DonanımHaber

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU