Japonya'da bir bakımevi zihinsel engellileri kısırlaştırdığını itiraf etti

"Engelli olup olmadığına bakılmaksızın insan haysiyeti korunmalı"

(Unsplash)

Japonya'nın kuzeyindeki bir bakımevi, evlenmek veya tesiste birlikte yaşamak isteyen zihinsel engelli sakinler için kısırlaştırma ameliyatını şart koştuğunu itiraf etti.

Hokkaido'nun Esashi kentindeki Asunaro Sosyal Refah Hizmeti Şirketi tarafından işletilen ev, zihinsel engelli çiftler için kısırlaştırmayı 20 yıldan uzun süredir zorunlu kıldığını pazar günü açıkladı.

İşletmeciler, 20 yıllık sürede en az 16 sakinin yani 8 çiftin şartı kabul ettiğini ve kısırlaştırma ameliyatı olduğunu belirtti. Şirket bakımevi sakinlerine, gerekli deneyime sahip olmadığı için evin çocuk bakımı olanakları sunamadığı açıklamasını yaptı.

Erkekler vasektomi yaptırmak, kadınlar doğum kontrol halkası takmak zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısırlaştırılma seçeneğini reddedenler, üreme hakları ihlaliyle karşı karşıya kaldı; iş desteklerinin sonlandırılacağı tehdidine muhatap oldular ve onlardan tesisi terk etmeleri istendi.

Şirketin başındaki Hidetoshi Higuchi, Kyodo News'e, "Çocuk yetiştiremez hale geldiklerinde kim sorumluluk alacak? Yeni doğmuş bir bebeğin hayatını güvenceye alamayız" dedi.

Yönetici, kısırlaştırma şartı nedeniyle bakım evinden ayrılan hiçbir sakinin olmadığını sözlerine ekledi.

Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı iddiaları araştırdıklarını açıkladı. "Engelli olup olmadıklarına bakılmaksızın insan haysiyeti korunmalı" diyen bir yetkili, zihinsel engellilere yapılan muamelenin "doğruysa uygunsuz" olduğunu da sözlerine ekledi.

Japonya'da geçmişte de zorunlu kısırlaştırma yapılmıştı. 1948 ile 1996 arasında "düşük kaliteli nesillerin" doğumunu önlemek için yaklaşık 16 bin 500 kişi zorla kısırlaştırılmıştı.

2019'da Şinzo Abe hükümeti bir özür yayımlamış ve artık yürürlükten kaldırılmış bir ırk ıslahı yasası kapsamında zorla kısırlaştırılan engelli kişilere tazminat ödemişti.

Önceki aylarda ülke, engelli haklarıyla ilgilenen bir BM komitesi tarafından politika denetimine tabi tutuldu.

Eylülde heyet Japonya'dan, ülkedeki akıl hastalarının uzun süreli hastaneye yatırılması da dahil engellilere nasıl davrandığıyla ilgili sorunları ele almasını istedi.

Japonya, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni 2006'da kabul edip 2014'te imzalamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU