ABD'deki nükleer füzyon atılımının ardından tesis planları başladı

Oklahoma Üniversitesi'nin araştırma ve ortaklıklardan sorumlu başkan yardımcısı, "Kendimizi, türünün ilk örneği olan bu enerji santralini inşa etmek üzere konumlandırıyoruz" dedi

Atılımın gerçekleştiği Kaliforniya'daki Ulusal Ateşleme Tesisi, 3,5 milyar dolara mal oldu (AP)

ABD, bu hafta neredeyse sınırsız temiz enerji kaynağına yönelik büyük bir buluşun yapılmasının ardından gelecek birkaç yıl içinde ticari bir nükleer füzyon santrali kurmayı planlıyor.

Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki (LLNL) bilim insanları salı günü füzyon ateşlemesini başaran dünyadaki ilk laboratuvar olduklarını duyurdu. Bu da yeni nesil teknolojiyle net bir enerji kazancı elde ettikleri anlamına geliyordu.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm tarafından "21. yüzyılın en etkileyici bilimsel başarılarından biri" diye nitelendirilen proje, temiz enerjide devrim yaratma potansiyeline sahip.

Granholm "Başkan, 10 yıl içinde ticari bir füzyon reaktörü açmaya yönelik 10 yıllık bir öngörüye sahip" dedi.

Bu da bunun yapılabileceğini gösteriyor.

Enerji Bakanlığı kamu hizmeti ölçekli bir pilot tesisin planlarını geliştirmek için 50 milyon dolarlık araştırma hibesi sunsa da uzmanlar, ilk füzyon temelli enerji santralinin milyarlarca dolara mal olacağını ve hayata geçirilmesinin çok daha uzun yıllar alacağı uyarısını yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lobi grubu Füzyon Endüstrisi Birliği, başvuru süresi perşembe günü dolan hibelere en az 15 özel füzyon şirketinin başvurduğunu öne sürdü.

The Norman Transcript'te yer alan bir habere göre, başvuru sahipleri arasında ticari enerji santralleri kurmak ve işletmek için konseptler geliştirme amacıyla Oklahoma Üniversitesi'yle işbirliği içinde çalışan Kaliforniya merkezli Longview Fusion Energy Systems da var.

Oklahoma Üniversitesi Araştırma ve Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Tomás Díaz de la Rubia, yerel gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu noktada, kendimizi, türünün ilk örneği olan bir enerji santrali inşa etmek üzere konumlandırıyoruz; gelecekte bu santrallerden çok fazla olacak" dedi.

Türünün ilk örneği olan tesisle ilgili altyapıyı geliştiren ve üreten ilk şirket olacağız. Bu, binlerce istihdam yaratacak. Milyarlarca dolarlık bir proje olacak... Ortaklarımız ve diğerleriyle birlikte, bu bilimsel keşfi, enerji üreten şebekeye bağlanan başarılı bir füzyon enerji santraline dönüştüreceğimizden hiç şüphem yok; bu çığır açıcı bir proje.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU