Lityum iyon pillerin 4 katı enerji depolayan batarya geliştirildi

Yapımında deniz suyu kullanıldığından sodyum sülfür piller aynı zamanda çok daha az zehirli

Avustralya'daki araştırmacılar, düşük maliyetli sodyum sülfür pilin akıllı telefonlarda bulunan lityum iyon pillerin 4 katı kadar şarj aldığını iddia ediyor (Unsplash)

Araştırmacılar, geleneksel lityum iyon bataryalardan 4 kat fazla enerjiyi çok daha uygun maliyetle depolayan yeni bir pil türü geliştirdi.

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden bir ekip, sodyum sülfür bataryalar üretmek için yeni bir teknik kullanarak süper yüksek kapasiteli ve ultra uzun ömürlü bir pil geliştirmeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sodyum sülfür batarya, deniz suyundan işlenebilen erimiş tuzdan yapıldı, yani akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar her şeyde bulunan lityum iyon pillerden çok daha az zehirli ve çevreye çok daha az zarar veriyor.

Bilim insanları bu teknolojinin karbondan arındırılmış bir ekonomiye geçişi kat kat hızlandırabileceğini savunuyor.

Üniversitenin Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Fakültesi'nden baş araştırmacı Dr. Shenlong Zhao, "Sodyum bataryamız, 4 kat fazla depolama kapasitesi sağlarken maliyetleri çarpıcı ölçüde azaltma potansiyeline sahip" dedi.

Bu, uzun vadede maliyetleri düşürmesine rağmen, başlangıçta birkaç finansal engel barındıran yenilenebilir enerjinin gelişimi için önemli bir atılım. Güneş açmadığında ve rüzgar esmediğinde; dünyaya maliyet oluşturmayan, yerel ve bölgesel düzeyde kolayca erişilebilen ve yüksek kaliteli enerji depolama çözümlerine ihtiyacımız var.

Batarya, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları için enerji depolama çözümleri sağlamak üzere özel olarak tasarlandı.

Yakın tarihli bir rapor, yenilenebilir enerjinin 5 yıl içinde küresel çapta en büyük enerji üretimi kaynağı olarak kömürün yerini alacağını ortaya koydu ancak aşırı üretim zamanlarında enerjinin depolanmasına ilişkin hâlâ önemli engeller mevcut.
 

Küresel enerji dağılımı
Kaynak: Uluslararası Enerji Ajansı

 

Araştırmacılar, söz konusu batarya teknolojisini nihayetinde piyasaya sürme amacıyla geliştirmeye devam etmeyi umuyor.

Dr. Zhao, "Maliyetleri düşüren bir teknoloji sunarak temiz enerji ufkuna daha çabuk ulaşabilmeyi umuyoruz" dedi.

Muhtemelen söylemeye gerek yok fakat ekonomimizi karbondan ne kadar hızlı arındırırsak, küresel ısınmayı durdurma şansımız o kadar artar. Sodyum gibi bol miktarda bulunan kaynaklar kullanılarak üretilen enerji depolama çözümleri, daha yüksek enerji güvenliğinin geniş çapta yaygınlaşmasını garantileme ve daha fazla ülkenin karbondan arındırma yönündeki değişime dahil olmasını mümkün kılma potansiyeline de sahip.

Keşfi detaylandıran "Atomically dispersed dual-site cathode with a record high sulfur mass loading for high-performance room-temperature sodium-sulfur batteries" (Yüksek performanslı oda sıcaklığında sodyum sülfür piller için rekor düzeyde yüksek kükürt kütlesine sahip, atomik olarak dağılmış çift bölgeli katot) başlıklı makale, Advanced Materials adlı bilimsel dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU