PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 11 Aralık 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Burkina Faso, Fransız Radyosu RFI'nin yayınını askıya aldı

Burkina Faso'nun askeri hükümeti Fransa'nın Radio France Internationale'nin (RFI) yayınını derhal geçerli olmak üzere askıya aldığını duyurdu.

Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, El Kaide'ye bağlı yerel bir örgüt liderinin mesajlarına atıf yapıldığı belirtildi.

Gönüllüleri bünyesine kabul edeceğini duyuran Burkina Faso Ordusu 90 binden fazla başvuru geldiğini duyurdu.

Bu tür mesajların ülke bütünlüğünü korumaya çalışan ordu mensuplarını ve gönüllüleri caydırmak için yapılan propagandalara katkıda bulunduğu ifade edildi.

Burkina Faso'da yükselen bir Fransız karşıtlığı var. Geçen ay göstericiler Fransız büyükelçinin sınır dışı edilmesini talep etmek için Fransız Büyükelçiliği'nin önünde gösteri yapmış ve elçilik binasını basmıştı.

Burkina Faso'da 2022 yılı içerisinde iki askeri darbe oldu, ülke askerler tarafından yönetiliyor.


Sudan'da siyasi krizi sonlandıracak anlaşma imzalandı

Ordu yönetiminde bulunan, bir yılı aşkın süredir siyasi krizin yaşandığı Sudan'da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, anlaşma başkent Hartum'da imzalandı.

Törene, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın yanı sıra çok sayıda siyasi, yerel ve uluslararası temsilci katıldı.

Yeni geçiş döneminde ordunun katılımı olmadan tam bir sivil otoritenin kurulması, savunmada reform yapılması, nizami birliklerin birleştirilmesi ve milis güçlerin orduya entegrasyonuyla tek ve ulusal bir ordu kurulması, anlaşmanın maddeleri arasında öne çıkıyor.

Anlaşmaya imza atan siyasi partilerce bir sivil başbakan belirlenmesinin ardından 2 yıllık yeni geçiş dönemi başlayacak.

Sudan'da ordunun müdahalesi sonucu 2019 yılında 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.


Batı Afrika'daki 7 ülke ortak ordu kuruyor

Gana, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Benin, Togo ve Burkina Faso, Sahel'deki terör sorunuyla etkin mücadele için ortak görev gücü kuruyor.

7 ülkenin oluşturduğu Akra İnisiyatifinin liderler zirvesi, Gana'nın başkenti Akra'da düzenlendi.

Zirve sonrası yapılan açıklamada, Burkina Faso'da giderek büyüyen terör sorunuyla mücadele için 7 ülkenin ortak askeri görev gücü oluşturacağı duyuruldu.

En geç 1 ay içinde hayata geçirilecek görev gücünde 10 bin asker yer alacak.

Görev gücünün askeri ayağı Gana'nın Tamale kenti, 2 bin askerden oluşacak istihbarat kolu ise Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da konuşlanacak.

Operasyonel hale gelmesi için 550 milyon dolara ihtiyaç duyulan görev gücüyle, ortak harekat, eğitim ve istihbarat paylaşımı hedefleniyor.


Kongo'daki M23 isyancıları geri çekileceklerini duyurdu

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda faaliyet gösteren 23 Mart Hareketi (M23) isimli isyancı grup ele geçirdiği bölgelerden çekilmeyi kabul ettiğini duyurdu.

M23 sözcüsü yaptığı açıklamada, "M23, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde uzun süreli barışı sağlamaya yönelik bölgesel çabalara destek veriyor" ifadelerini kullandı.

Grup ayrıca Doğu Afrika Topluluğu'nun barış elçisi olan Kenya eski Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile toplantı talebinde bulundu.

Son haftalarda yeniden başlayan çatışmaların ardından isyancılar, eyalet başkenti Goma şehri yakınlarındaki önemli kasabalarını ele geçirdi.

Kongo tarafı, M23'ün Ruanda hükümeti ile ilişkisi olduğunu iddia ederken, Ruanda bu iddiaları reddediyor. İki ülke arasındaki gerilim had safhada. 


Güney Sudan Devlet Başkanı'nın 2024 seçimlerinde tekrar aday olacağı duyuruldu

On yılı aşkın süredir görevde olan Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, 2024'te yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacak.

Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) yaptığı açıklamada Kiir'i tekrar başkan adayı olarak göstereceklerini duyurdu.

Petrol zengini Güney Sudan, 2011'de kuzey komşusu Sudan'dan bağımsızlığını elde etti, ancak iki yıl sonra Kiir'e sadık birlikler ile eski yardımcısı olan Riek Machar arasında çıkan şiddet olaylarının ardından iç savaşa girdi.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU