Erkek jaguarların koalisyonu ilk kez belgelendi

"Jaguarların gizli yaşamı daha önce düşünülenden daha karmaşık"

(Unsplash)

Araştırmacılar, erkek jaguarların avlarını güvence altına almak için birbirleriyle koordine olmasının bilinen ilk örneğini belgeleyerek kedigillerin yalnız yaşayan bir tür olduğuna dair uzun süreli görüşe karşıt oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Behavioural Ecology and Sociobiology adlı bilimsel dergide yakın zamanda yayımlanan çalışma, birbiriyle akraba olmayan erkek jaguarların, av ve dişi jaguar yoğunluğu yüksek bölgelerde zaman zaman "bir yıldan uzun ittifaklar" kurabildiğini ortaya koydu.

Bulgular, Meksika'dan Arjantin'e kadar uzanan ülkelerde bulunabilen ve Batı yarımküredeki en büyük kedi türü olan bu kedilerin daha önce düşünüldüğünden daha sosyal olduğuna işaret ediyor.

Araştırmacılar, suda ve karada yaşayan bolca avın bulunduğu ormanlık savanlara ve sular altında kalmış bölgelere ev sahipliği yapan Venezuela'daki Llanos ve Brezilya'daki Pantanal'da, fotokapanlar kullanarak ve jaguarları doğrudan gözlemleyerek ortaya çıkan 5 çalışmadan elde edilen verileri değerlendirdi.

7 binden fazla kaydın analiz edilmesiyle, birkaç "sosyal hoşgörü" vakasının yanı sıra bazı "agresif" örnekler bulundu.

Erkek jaguarlar arasında kaydedilen 105 etkileşimden 70'i "işbirliği veya koalisyon kurma" olarak sınıflandırılırken bu işbirlikçi davranışların çoğunun uzun süreli olduğu gözlemlendi.

 


İki çalışmada, iki erkek jaguar, her biri 7 yıl süren istikrarlı ortaklıklar kurdu.

Çalışmada, Brezilya'nın Güney Pantanal bölgesindeki bu iki erkek jaguarın 2006 ile 2014 arasında birbiriyle işbirliği yaptığı, bu dönemde birlikte arazilerde kol gezdiği ve hatta yan yana dinlendiği bildirildi.

Bilim insanları çalışmada, "Güney Pantanal'da 2006 ile 2014 arasında iki erkek jaguar koalisyon kurdu. Bu iki erkek birlikte toplam 22 kez kaydedildi. Bu jaguarlar arazilerde birlikte kol gezdi, yan yana dinlendi, birbiriyle sesli iletişim kurdu, diğer erkeğin bulunduğu ortamda dişilerle çiftleşti ve yetişkin bir tapir leşini paylaştı" diye yazdı.

Aslanlar ve çitalarda birlikte kol gezme ve bölgeyi işaretleme gibi koalisyon davranışları gözlenirken, bilim insanları erkek jagurların onlardan farklı olarak genelde birlikte daha az zaman geçirdiğine ve yavru yetiştirmek için dişilerle işbirliği yapmadığına dikkat çekti.

Dünyadaki 40'tan fazla vahşi kedi türünü korumaya adanmış Panthera örgütünden çalışmanın ortak yazarı Allison Devlin, "Bu yeni bulgu; ava, eşlere ve araziye daha fazla erişim sağlama amaçlarına hizmet ettiğinde, vahşi erkek jaguarların eski rakipleriyle birlik olabileceğini, işbirliği yapabileceğini ve hatta uzun vadeli ilişkiler kurabileceğini gösteriyor" dedi.

Dr. Devlin bulgulara dayanarak, jaguarların gizli yaşamının daha önce düşünülenden daha karmaşık olabileceğini söyledi.

Bir blog yazısında "Bu koalisyonlar küçük olsa da gözlemlerimiz benzersiz bir davranışı ortaya çıkardı" ifadelerini kullanan Dr. Devlin daha fazla araştırmayla, tarihsel yaşam alanlarının yaklaşık yüzde 50'sinden silinen bu vahşi kedilerin daha iyi korunmasının sağlanabileceğini de ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU