Dünya Bankası'ndan öldürücü sıcak uyarısı: İlk ülke Hindistan olabilir

Dünya Bankası'nın raporuna göre, "aşırı sıcaklarda serin kalmak yaşamla ölüm arasındaki tehlikeli çizgiyi oluşturabilir"

(AFP)

Dünya Bankası tarafından yapılan yeni bir araştırma, Hindistan'ın yakında dünyada insanların hayatta kalma sınırlarını aşabilecek sıcak hava dalgalarını yaşayan ilk ülkelerden biri olabileceğini ortaya koydu.

"Hindistan'ın Soğutma Sektöründe İklim Yatırımı Fırsatları" başlıklı rapor, çarşamba günü Dünya Bankası tarafından Kerala eyalet yönetimiyle ortaklaşa düzenlenen iki günlük "Hindistan İklim ve Kalkınma Ortakları Toplantısı" sırasında açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, "son sıcak hava dalgasının, birçok iklim bilimcinin Güney Asya genelinde artan sıcaklıklara atıfta bulunarak uzun süredir uyarısını yaptığı durumu desteklediği" ve son birkaç on yıldır Hindistan'da binlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli sıcak hava dalgalarının "endişe verici sıklıkta arttığı" belirtildi.

Geçen yıl Hindistan genelindeki sıcak hava dalgalarının "IPCC'nin en kötü salım senaryosunda olduğu gibi karbon salımlarının yüksek kalması halinde 2036 ile 2065 arasında 25 kat daha uzun süreceği" uyarısını yapan G20 İklim Riski Atlası ve gelecek on yılda daha sık ve yoğun sıcak hava dalgalarına işaret eden Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) de atıfta bulunuldu.

Ülke, daha erken gelen ve çok daha uzun süren daha yüksek sıcaklıklar yaşıyor. Nisan 2022'de Hindistan, başkent Yeni Delhi'de 46 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarla ülkeyi durma noktasına getiren şiddetli bir erken bahar sıcak hava dalgasının pençesine düştü.

Raporda ayrıca, sıcaklıklarda olağanüstü fırlamalara sahne olan martın ülkede şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ay olduğuna dikkat çekildi.

Çalışmada Hindistan genelinde sıcaklıklar arttıkça soğutma talebinin de artacağının altı çizildi.

Ancak nüfusun üçte ikisinin günde 2 dolardan daha az bir gelirle yaşadığı ve bir klima ünitesinin ortalama maliyetinin 260 ile 500 dolar arasında değişebildiği bir ülkede, hava soğutma sistemleri bir lüks.

Raporda Hindistan'daki hanelerin yalnızca yüzde 8'inin klima ünitesine sahip olduğu belirtildi.

İç mekanda kullanılan ve elektrikli fanlar sıcaklıkla ilgili konforun sürdürülmesini sağlayabilir fakat hem bunları almak pahalıya geliyor hem de verimsizler. Sonuç olarak, Hindistan'daki birçok yoksul ve dışlanmış topluluk aşırı sıcaklara karşı daha savunmasız ve soğutmaya yeterli erişimi olmayan, yetersiz havalandırılan, sıcak ve kalabalık evlerde yaşıyor.

Dünya Bankası'nın raporunda, "aşırı sıcaklarda serin kalmanın konfordan çok daha fazlası olduğu, yaşamla ölüm arasındaki tehlikeli çizgiyi oluşturabileceği" uyarısı yapıldı.

Hindistan genelinde artan sıcaklar, ekonomik verimliliği de tehlikeye atabilir. Raporda, "Hindistan'daki işgücünün yüzde 75'i, yani 380 milyon kişi sıcağa maruz kalınan işlerde ve zaman zaman potansiyel olarak hayati tehlike arz eden sıcaklıklarda çalışıyor" ifadeleri yer aldı.

Sıcağa maruz kalınan işlerin ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) neredeyse yarısına katkı yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, ülkenin "iş kayıplarına karşı son derece savunmasız" olduğu belirtildi.

2030 itibarıyla verimlilik düşüşüyle bağlantılı ısı stresi yüzünden kaybolması öngörülen 80 milyon işin 34 milyonu Hindistan'da olabilir.

Son olarak raporda, sadece alan soğutmasına yönelik talep 2000'den bu yana yılda ortalama yüzde 4 arttığından, "Hindistan'ın elverişli bir politika ortamı sağlayarak sektörde gelecekteki yenilikleri ve yatırımları teşvik etmesi için büyük bir fırsata sahip" olduğu söyleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU