Güney Kore, yabancı ülkelerdeki ailelere evlat edindirme skandalıyla ilgili inceleme başlattı

Yurttaşlar, belgede sahtecilikle yetim olarak gösterildiklerini öne sürüyor

Son 60 yılda yaklaşık 200 bin Güney Koreli, çoğunlukla ABD ve Avrupa'da büyük bölümü beyaz olan ailelere evlatlık verildi (Unsplash)

Güney Kore, Avrupa ve ABD'deki ailelerin evlat edindiği yurttaşların, ebeveynlerinden sahte belgelerle ve yasadışı yollarla koparıldıklarına ilişkin iddialarına dair inceleme başlattı.

Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun perşembe günkü açıklamasında,  1960 ila 1990'da Danimarka, Norveç, Hollanda, Almanya, Belçika ve ABD'ye evlatlık olarak gönderilen 34 Güney Kore yurttaşının şikayetlerinin araştırılacağı belirtildi.

Söz konusu yurttaşlar, ağustosta Danimarka Kore Hakları Grubu (DKRG) aracılığıyla komisyona başvuru yapan 51 kişinin arasında yer alıyor.

Başvuruda, evlat edinme belgelerinde doğum isimlerinin, tarihlerinin, doğum yerlerinin veya biyolojik ebeveynlerle ilgili bilgilerin üzerinde oynandığı iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberinde, söz konusu dönemde Güney Kore'nin farklı darbe hükümetleri tarafından yönetildiğine dikkat çekildi.

Buna göre söz konusu hükümetler, evlatlık çocuk gönderme işlemlerini Batı ülkeleriyle bağlarını güçlendirmenin yanı sıra ülkede bekar annelerin çocuklarının ve yetimlerin sayısını azaltma yöntemi olarak kullanıyordu.

Yabancı ülkelerdeki ailelere evlatlık göndermeyi teşvik eden yasaların çıktığı bu dönemde, süreci yürüten aracı kuruluşların, belgede sahtecilik yaparak kâr elde etmeye çalıştığı öne sürüldü.

Haberde, Güney Kore'den evlatlık olarak gönderilen çoğu çocuğun, işlemleri kolaylaştırmak adına yetim olarak kaydedildiğine dikkat çekildi. Ancak bu kişilerin büyük kısmının aslında kimlikleri kolayca tespit edilebilecek akrabalara sahip olduğu belirtildi.
 


Şikayet sahiplerinden bazıları, evlat edindirme kuruluşlarının kimliklerini, yabancı ülkelere gönderilemeyecek kadar hasta olan veya ölen çocuklarınkilerle değiştirdiğini de iddia etti.

Kimlikleri açıklanmayan kişiler, ailelerin izni alınmadan gerçekleşen bu işlemlerle ilgili komisyonun detaylı inceleme yapmasını talep ediyor.

Evlatlık olarak yabancı ülkelere gönderilen yurttaşlar, cunta yönetimlerinin bu yasadışı işlemlerden sorumlu tutulup tutulamayacağının da kararlaştırılmasını istiyor.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU