BK'nin Rus tenisçilere uyguladığı yasağa 1 milyon dolar ceza

"ATP, savaşın oluşturduğu olağanüstü durumu görmezden geliyor"

Sırp tenis ustası Novak Djokovic, savaşı desteklemediğini ama sporculara yasak getirmenin adil olmadığını savunarak kararı "delilik" diye nitelemişti (Reuters)

Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP), Rus ve Belaruslu sporcuların müsabakalara katılmasını engelleyen Birleşik Krallık'ın (BK) ulusal tenis kurumu Çim Tenis Birliği'ne (Lawn Tennis Association -LTA) 1 milyon dolar ceza verdi.

ATP'nin dünkü açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Bu önlemlerle, sporumuzun uzun vadede korunmasına ve bireysel oyuncuların ayrımcılığa maruz kalmadan liyakat temelinde katılımının sağlanmasına bağlılık gösterdiğimize inanıyoruz.

ATP'nin kararı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach'dan da destek gördü.

Bach, BK hükümetini Rus ve Belaruslu atletlerin turnuvaya katılma olasılığını siyasi bir meseleye dönüştürmekle eleştirerek "Hükümetler, hangi spor müsabakasına kimin katılacağına siyasi nedenlerden yola çıkarak karar vermemeli" dedi.

ATP, tekrar benzer bir yasak uygulaması halinde LTA'nın birlikten men edilebileceğini de belirtti. LTA ise yaptığı açıklamada karara karşı çıkarak, şu ifadelere yer verdi:

Bu sonuç bizi büyük hayal kırıklığına uğrattı. ATP, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasıyla oluşan olağanüstü durum ve uluslararası spor camiasıyla BK hükümetinin buna tepkisini görmezden geldiğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşının ardından Rus ve Belaruslu tenisçiler, LTA'nın düzenlediği 5 ATP turnuvasından men edilmişti.

Prestijli Wimbledon turnuvasını düzenleyen All England Club da sporcuların katılımını yasaklamıştı.

Kadınlar Tenis Birliği de yasaklardan ötürü LTA'ya 750 bin dolar, All England Club'a da 250 bin dolar ceza vermişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU