Meksika'da kartel şiddeti: Rakip kartelin zula evi sandılar, göçmen sığınağını bastılar

"Ciudad Juárez'deki göçmenler çok savunmasız bir konumda"

Chihuahua eyaletine bağlı Ciudad Juárez, ABD'nin Teksas eyaletine bağlı El Paso kentinin tam karşısında yer alıyor (Tierra de Oro)

Meksika'nın ABD sınırındaki kentlerinden Ciudad Juárez'de bir kartel, rakip kartelin zula evi olduğunu düşünerek bir sığınağa baskın yaptı. Ancak evde, ABD'ye geçmek isteyen göçmenlerin olduğu görüldü.

29 Kasım'da meydana gelen olayda en az 7 silahlı adam, eve baskın düzenledi.

Vice, sığınaktaki güvenlik kameralarından alınan görüntülerde saldırganlardan birisinin, göçenlerin uyuduğu odanın kapısını tekmeleyerek açıp herkesi zorla dışarı çıkardığının görüldüğünü bildirdi. 15 göçmenden oluşan grubun 4'nün çocuk olduğu belirtildi.

Kendilerini polis olarak tanıtan saldırganlar, göçmenleri kurtarmak için geldiklerini iddia etti.

Göçmenlerden biri, Vice'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Ama polis değillerdi.. Hepimizi kaçırmaya çalıştılar. Silahlarını bize doğrulttular. Bizi üç farklı araca bindirmeye çalıştılar.

Tierra de Oro adlı sığınağın müdürü Rosalio Sosa, kartel üyelerinin göçmenleri dakikalarca korkutmaya çalıştığını ve buranın zula evi olmadığını anlayınca bölgeden ayrıldıklarını ifade etti.

Chihuahua Başsavcılığı da kartelin sığınağı, başka bir kartelin adam kaçırma için kullandığını düşünerek baskını yaptığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, bu olayın ABD'ye geçmek isteyen ancak 42. madde sebebiyle Meksika'nın sınır kentlerinde bekleyen Latin Amerikalı göçmenlerin yaşadığı tehlikeleri gösterdiği yazıldı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde yürürlüğe sokulan 42. madde uyarınca Kovid-19 pandemisi gerekçesiyle sınırı yasadışı yollarla geçmeye çalışırken yakalanan mülteciler hızla sınır dışı ediliyor.

Maddenin geçerlilik süresi 21 Aralık'ta son bulacak. Ancak ABD'deki 15 eyalet maddenin uygulanmasına devam edilmesi için bastırıyor.

Sosa, sığınaklarında şimdiye kadar bu tür bir olayın üç kez yaşandığını bildirdi. Kartellerin, fidye için göçmenleri kaçırmaya çalıştığını ifade etti:

Ciudad Juárez'deki göçmenler çok savunmasız bir konumda. Onları korumak için kimse gerçek bir yardım etmiyor.

Ciudad Juárez yönetimi, bu yılın ilk 6 ayında kartellerin kaçırdığı en az 99 göçmenin kurtarıldığını açıkladı.

Tijuana'daki bir göçmen sığınağı da geçen hafta kartelin baskısı sebebiyle yer değiştirmişti. Kartelin, bölgede kalmak için 200 dolar ödemeyen göçmenleri kaçırmakla tehdit ettiği bildirilmişti.

 

Independent Türkçe, ViceEl Diario

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU