Trump'ın Kuzey Kore'yle ilişki içindeki Daewoo'ya borcunu sakladığı ortaya çıktı

Göreve geldikten sonra borçları hızlıca ödemeye çalıştığı öne sürüldü

Daewoo, eski ABD lideriyle 1997'de Manhattan'daki Trump World Kulesi'nin inşaatı için de ortaklık yapmıştı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görevdeyken Güney Kore merkezli otomotiv şirketi Daewoo'ya olan 19,8 milyon dolarlık borçla ilgili resmi bildirim yapmadığı ortaya çıktı.

New York Başsavcılığı tarafından ele geçirilen belgelerde  söz konusu borcun ne zaman alındığı belirtilmedi.

ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes'un haberinde, 2016'daki başkanlık seçimleri için kampanya yürütürken Trump'ın borçtan bahsetmediği ifade edildi.

Seçimleri kazandıktan sonra 20 Ocak 2017'de göreve başlayan Trump'ın borcunun 30 Haziran 2017'de 4,3 milyon dolara düştüğüne dikkat çekildi. Daha sonra borcun kalan kısmının kimliği açıklanmayan bir kişi tarafından 5 Temmuz 2017'de ödendiği bilgisi de paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Trump'ın 2011-2016'da 19,8 milyon dolar olarak sabit görülen borcu başkan olduktan sonra aceleyle ödemeye çalıştığı öne sürüldü.

Öte yandan eski ABD liderinin, borcunu halihazırda hakkında vergi kaçakçılığı davası yürütülen kendi şirketi Trump Organizasyonu adına kaydettirdiği belirtildi.

Trump'ın söz konusu miktarı şahsi borç olarak göstermediği için doğrudan mal beyanı kanunlarını ihlal etmediğine de dikkat çekildi.
 


Eski ABD liderinin, Daewoo'yla iş ilişkilerinin en az 25 yıllık geçmişi var.

1999-2007'de Güney Kore'de Trump Dünyası adı verilen ve 6 lüks apartmandan oluşan bir yapı inşa edilmişti. Binalardan üçü başkent Seul'da diğerleriyse Busan ve Daegu'da yer alıyor.

Ayrıca Daewoo'nun 1990'larda Kuzey Kore'de faaliyet göstermesine izin verilen tek Güney Kore firması olduğu da vurgulandı.

Kuzey Kore'yle ilişkilere sahip şirketten borç aldığının ortaya çıkmasının, Trump'ın 2016'daki seçim kampanyasına zarar verebileceği düşüncesiyle bildirim yapılmamış olabileceğine de dikkat çekildi.



Independent Türkçe, Guardian, Forbes, Huff Post

DAHA FAZLA HABER OKU