Hindistan'da ötekileştirilen kasttaki öğrencilere tuvalet temizleten müdüre dava açıldı

Öğrencilerden birinin velisi, çocukların 6 aydır okul tuvaletini temizlediğini söyledi

Veliler, müdire Geeta Rani'yi suçlayarak okul tuvaletlerini temizlemesi için ezilen, tanım dışı kasta mensup öğrencileri seçtiğini söyledi (AFP)

Hindistan'ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde polis yetkilileri, ötekileştirilmiş bir topluluğa mensup 6 çocuğu yerleşkedeki tuvaleti temizlemeye zorlayarak çocuklardan birinin sivrisinek kaynaklı viral enfeksiyon kapmasına yol açtığı iddia edilen müdirenin de aralarında bulunduğu okul yetkililerini arıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öğrencilerden birinin velisi, oğlunun dang hummasına yakalanıp hastaneye kaldırılmasının ardından müdirenin yaptıklarını öğrendi ve dava açtı.

Söz konusu öğrencinin annesi S. Jayanti, "Oğluma, danga nasıl yakalandığını sorduğumda, her gün ağartma tozunu kullanarak tuvaleti temizlerken sivrisinekler tarafından ısırıldığını söyledi" dedi.

The Times of India gazetesinin haberine göre Jayanti, öğrencilerin 6 aydır okul tuvaletlerini temizlediğini söyledi.

Jayanti'nin oğlu, Tamil Nadu'nun Erode şehrindeki devlet okulunda 5. sınıf öğrencisi. Okul yetkilisi hakkında çarşamba günü şikayette bulunuldu.

Hint haber kanalı NDTV'nin haberine göre Jayanti, müdire Geeta Rani'nin okuldaki tuvaletleri temizlemesi için Hindistan'ın tartışmalı kast sisteminin azınlık bölümündeki ezilen, tanım dışı kasta (scheduled caste) mensup öğrencileri seçtiğini söyledi.

Hindistan, 1955'te Britanya yönetiminden bağımsızlığını kazandıktan sonra dokunulmazlığı (Hindistan ve bazı başka ülkelerde dokunulamayacak kadar pis görülen toplum kesimi -ed.n.) yasaklamış ve bunu takip eden hükümetler pozitif ayrımcılık uygulamaları başlatmış olsa da Dalit topluluğu mensupları ülke çapında ayrımcılık ve istismarın hedefi olmaya devam ediyor.

Ulusal Suç Kayıtları Bürosu verilerine göre, Hindistan'da Dalitlere karşı işlenen suçlar 2019'da 45 bin 961 iken, bu sayı 2020'de yüzde 9,4 gibi büyük bir artışla 50 bin 291'e yükseldi.

Polis yetkilileri, Rani'nin şu anda firarda olduğunu ve gözaltına alınmadığını söyledi. Rani perşembe günü görevinden de uzaklaştırıldı.

Üçü 4. ve biri birinci sınıftan olan diğer öğrencilerden de okul tuvaletlerini temizlemesi istendiğini belirten Jayanti, öğrencilerin bunu yaptığını da sözlerine ekledi.

Olayı ortaya çıkaran bir başka şey de bir velinin öğrencilerin okul tuvaletinden paspas ve kovalarla çıktığını görmesiydi.

Habere göre Jayanti, "Nedeni sorulduğunda öğrenciler, tuvaleti temizlediklerini ve bunu yapmalarını müdirenin istediğini söyledi. O sınıfta 40 çocuk okuyor ve bunların çoğu bizim tanım dışı kastımıza mensup çocuklar. Müdire, sadece bizim çocuklarımızdan tuvaletleri temizlemesini istedi" dedi.

Polis yetkilileri, üst düzey okul yetkilileri hakkında, Hindistan'ın Çocuk Adalet Yasası uyarınca, Tanım Dışı Kast ve Tanım Dışı Kabile (Şiddetin Önlenmesi) Yasası kapsamındaki başka bir davaya ek olarak suç duyurusunda bulundu.

Bir yetkili, polisin şimdi zanlının gözaltına alınması için özel ekipler kurduğunu ve soruşturma başlatıldığını söyledi.

Polis, zanlının en kısa zamanda yakalanacağını ifade etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU