BM uyardı: Her 23 kişiden biri gelecek yıl insani yardıma muhtaç olacak

BM'nin insani yardımlar için para ihtiyacı 51 milyar doları geçiyor

Nijerya'daki seller nedeniyle binlerce kişi geçen ay Kamerun sınırındaki Rann insani yardım kampını terk etti (UNOCHA/Christina Powell)

Birleşmiş Milletler (BM), 30 Kasım'da Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında, Ukrayna'daki savaş ve dünya çapındaki gıda krizi gibi sebeplerle 2023'te insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının yaklaşık yüzde 25 artacağını tahmin etti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, 2022'deki "aşırı olaylar" sebebiyle acil insani yardıma muhtaç kişi sayısının gelecek yıl 65 milyon artarak 339 milyona çıkacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Griffiths'e göre, bu yardımları sağlayabilmek için gerekli para miktarı da bu yıla göre yaklaşık yüzde 25 artarak 51.5 milyar dolara ulaşıyor. 

Ukrayna'daki savaş, milyonlarca kişiyi yerinden ederken, başta Somali, Afganistan ve Yemen olmak üzere birçok ülkede devam eden gıda krizini derinleştirdi. Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Pakistan gibi ülkelerde yaşanan aşırı yağışlar da bu sorunlara eklendi.

Benzer iklim olaylarının devam edeceğini belirten Griffiths, toplamda, Çin ve Hindistan'dan sonra en büyük nüfusa sahip ABD'de yaşayanlarla aynı sayıda kişiye yardım ulaştırmak gerektiğini belirtti:

Sayıları artması gereken birkaç üye ülkenin cömertliği sürmekte. Açık, fonlama tarafından değil ihtiyaçlardan kaynaklanıyor. İhtiyaçlar artıyor çünkü Ukrayna'daki savaştan, Kovid'den ve iklim olaylarından darbe aldık. Korkarım ki 2023 bütün bunların hızlandığı bir yıl olacak. Bu yüzden şöyle diyoruz: Nasıl 2022 çile yılı olduysa, 2023 dayanışma yılı olsun. 

BM yetkilisi, 68 ülkede insani yardım faaliyeti yürütüldüğünü ama 10 ülke için 1 milyar dolardan fazla kaynak gerektiğini kaydetti: Afganistan (4,6 milyar dolar), Suriye (4,4 milyar dolar), Yemen (4,3 milyar dolar), Ukrayna (3,9 milyar dolar), Etiyopya (3,5 milyar dolar), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (2,3 milyar dolar), Somali (2,3 milyar dolar), Güney Sudan (1,7 milyar dolar), Sudan (1,7 milyar dolar) ve Nijerya (1,2 milyar dolar).

BM kuruluşlarına göre, bu yıl insani yardımları yerine ulaştırmak için gerekli paranın ancak yüzde 44'ü bağışlardan elde edilebildi. BM önümüzdeki yıl 230 milyon kişiye yardım ulaştırmayı planlarken, 109 milyon kişiye sivil toplum kuruluşlarının ve bağışçıların destek olması umuluyor.

En acil riskler arasında, 53 ülkedeki gıda yoksunluğu başı çekerken, 37 ülkedeki en az 45 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. Sağlık sistemleri henüz Kovid-19 salgınının yaralarını saramamışken bazı Asya, Ortadoğu ve Güney Amerika ülkelerindeki kolera salgınları da endişe yaratıyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, UN News

DAHA FAZLA HABER OKU