ABD ulusal güvenlik tehdidi gerekçesiyle Huawei'ye yasak getirdi

4 Çinli firma daha ithalat ve satış yasağı kapsamına alındı

ABD, Huawei'nin ülkedeki şirketlere ait ticari sırları çaldığını savunurken, Çinli telekomünikasyon deviyse iddiaları reddediyor (Reuters)

ABD, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei cihazlarının satışını yasakladı.

Federal İletişim Kurulu (FCC) tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Huawei'nin yanı sıra Çin merkezli ZTE, Hikvision, Dahua ve Hytera şirketlerine de yasak getirildiği belirtildi.

Buna göre şirketlerin ürettiği telekomünikasyon cihazlarının ve güvenlik kamerası sistemlerinin ithalatı ve bunların ABD'de satılması yasaklandı.

FCC'den Jessica Rosenworcel, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bu yeni kurallar, Amerikan halkını telekomünikasyon alanındaki ulusal güvenlik tehditlerinden korumak için sürdürdüğümüz çalışmalarımızın önemli bir parçası.

Çin telekomünikasyon devi ZTE, güvenlik cihazı firması Dahua, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'nın en büyük tedarikçisi konumundaki radyo sistemi şirketi Hytera ve Washington'daki Çin Büyükelçiliği, Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebini reddetti.

Kısmen devlete ait askeri video cihazı üreticisi Hikvision ise ürünlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturmadığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FCC'nin kararının ulusal güvenliği korumaktan çok ülkedeki yerel işletmelere zarar vereceğini savunan firma, ülkede kurallara uygun şekilde hizmet vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Söz konusu uygulama geriye dönük işlemediği için firmalar, önceden onaylanmış ürünlerini satabilecek.

İkişer Cumhuriyetçi ve Demokratın yer aldığı FCC'de kararın oybirliğiyle verildiği de ifade edildi.

Çinli telekomünikasyon firmalarının ABD'deki faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik ilk adımlar, 2009-2017'de ülkenin liderliğini yapan Barack Obama tarafından atılmıştı. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde hızlanan çalışmalar, Joe Biden yönetimi altında da devam ediyor.

FCC, haziranda söz konusu şirketlerin faaliyetlerine yasak getirilebileceğini açıklamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU