Çevrecilerden AB’ye: Sömürgecilikten kalma fil avcılığı yaklaşımınızı bırakın

Özel haber: Afrikalı yetkililer, canlılar üzerinden kazanç sağlamanın “Batı’nın ihraç ettiği bir kavram” olduğunu söylüyor

ABD'nin 26. başkanı Theodore Roosevelt, 1910'da Afrika safarisi sırasında öldürdüğü fille poz verirken (Everett Historical) 

Çevreciler ve Afrikalı üst düzey eski siyasetçiler Avrupa Birliği’nden (AB) “sömürge dönemine ait” yaklaşımları bir kenara bırakması ve filleri yok olmadan kurtarma yönünde oy kullanması çağrısı yapıyor.

AB başkanları yakında gerçekleştirilecek bir toplantıda doğal yaşamı korumaya yönelik adımları desteklerse tarihi oylama geleneğinde bir U dönüşü yaşanmış olacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’la onun yerini alması beklenen Ursula von der Leyen’e yazılan açık mektupta, fillerin ticari kazanç uğruna kullanılması suçunun “Batı’nın ihraç ettiği bir kavram” olduğu belirtiliyor.

“Fillerin hala bir araç ya da piyasa değeri olarak görülmesi dikkate alındığında, sömürge dönemine ait ideolojik kalıntıların bugün de varlığını sürdürdüğü” uyarısını yapan mektubun yazarları, fil dişinden kazanılan paranın bu hayvanların yaşadığı ülkelerin halklarına geri verildiği iddiasını da yalanlıyor.

17 Ağustos’ta yapılacak önemli zirvede, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’nin (CITES) tüm Afrika fillerini koruma çabalarını artıracak şekilde kapsamlı hale gelmesi isteniyor. Yalnızca bazı hayvanlar en üst seviyede koruma kapsamında bulunurken, ortaya atılan yeni öneride bu tedbirlerin diğer türleri de içine alacak şekilde genişletilmesi teklif ediliyor.

CITES’ta en büyük oy blokuna sahip Avrupa Birliği, tüm Afrika ülkelerinin daha önceki oylamalarda filleri korumaya dair herhangi bir önergeyi desteklemeden önce hemfikir olduğu konusunda ısrar ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kenya’nın eski Devlet Başkanı Yardımcısı Moody Awori, Batı Afrika ülkesi Benin’in eski Tarım Bakanı Azizu Hac İsa ve Zimbabve Fil Vakfı’nın kurucusu Nomusa Dube’nin imzasını taşıyan mektupta, “Küresel arenada büyük nüfuzu bulunan Avrupa, CITES’ta fillerin ticaretini desteklemeye devam ediyor ve bunu yaptıkları her seferinde fil nüfusumuz daha da azalıyor” deniyor.   

Teklif kabul edilirse Botsvana, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve’deki filler küresel fil dişi ticaretinden koruma altına alınmış olacak. Bahsi geçen bu 4 ülke, fil dişi ticaretine dair kuralların gevşetilmesini talep ediyor. Zambiya ise fil dişinin yasal olarak satışına izin vermek için ülkedeki fillerin statüsünün düşürülmesini istiyor.

Mektupta şu noktalara dikkat çekiliyor:

Afrika’nın çoğunda filler hiçbir zaman ticari kazanç uğruna alınıp satılan bir meta muamelesi görmedi (…) Bu, Batı’nın insanı evrenin merkezi sayan değerler üzerinde ihraç ettiği bir kavram (…) Afrika kıtasının ilk kez sömürgeleştirilmesinden bu yana filler değerlerini kaybetti; tabiatları gereği değerliyken, sırf ticareti yapılan mallar olarak kullanıldıkları ve insanların zevk için öldürdüğü bir araca dönüştüler. Sömürge zamanlarındaki fil dişi tutkusu yüzünden bu hayvanlar neredeyse yer yüzünden silindi (…) Afrika artık fiziksel olarak sömürgecilik zincirine vurulmamış olsa da söz konusu yaklaşım kıtanın üzerinde ağır bir yük olmayı sürdürüyor (…) Fillerin hala bir araç ya da piyasa değeri olarak muamele görmesi dikkate alındığında, sömürge dönemine ait ideolojik kalıntıların bugün de varlığını sürdürdüğü anlaşılıyor.

Mektup ayrıca, memelilerin hala ya avlanıldığını ya da katledildiğini, yavrularının da av, fil dişi süs eşyası ya da canlı numune olarak kullanılmak üzere annelerinden alındığını vurguluyor.

 

 

Çin, hayvanat bahçelerinde kullanmak için Zimbabve’den yavru fil satın almaya devam ediyor. İddialara göre bu durum sonuç olarak yavru fillerin sağlık sorunu yaşamasıyla yol açıyor.  

Mektubun yazarları hazırladıkları metinde şunu da dile getiriyor:

Batılıların vahşi yaşama dair sahip oldukları ve fillerin doğal habitatı yok ettiği şeklindeki bakış açılarının aksine, biz Afrikalılarsa bu hayvanları doğal çevrenin büyük bahçıvanları ve mimarları olarak görüyoruz.

Uluslararası fil dişi kaçakçılığına karşı sayısız girişim başlattıklarını belirten AB ise, Afrika ülkelerinin ve yasa dışı ticarete karşı mücadele veren emniyet birimlerinin başlıca bağış destekçisi olduklarını ifade ediyor.  

Avrupa Komisyonu gelişmekte olan ülkelere CITES’ı hayata geçirmelerine yardım etmek için 2,25 milyon euro (yaklaşık 14 milyon TL) sağladıklarını kaydediyor. Bununla birlikte komisyon, The Independent’ın söz konusu mektupta imzası bulunan kişilerin “sömürgecilik” iddialarına yanıt talebiniyse geri çevirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU