İsrailli radikal sağcılar, işgal altındaki Batı Şeria'nın kontrolü için bastırıyor

Kudüs'teki bombalı saldırılar Netanyahu'nun yürüttüğü koalisyon pazarlıklarını hızlandırabilir

Netanyahu, 13 Kasım'da İsrail Cumhurbaşkanı Herzog tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti (Reuters)

İsrail'de yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu'yla müstakbel koalisyon ortağı radikal sağcı partilerin liderleri arasındaki görüşmeler tıkanırken, Batı Kudüs'teki bombalı saldırılar nedeniyle bir an önce hükümet kurulması çağrıları yapıldı.

Dini Siyonizm partisi lideri Bezalel Smotriç, 16 yaşındaki bir gencin hayatını kaybetmesine ve çok sayıda kişinin yaralanmasına sebep olan saldırılardan İsrailli Arapları ve Filistinlileri sorumlu tuttu:

Katil Arap terörü kapımızı çalarken acilen milliyetçi bir hükümet kurulmalı! Başbakanlıkla görevlendirilen Netanyahu'ya gerçek değişimi yaratacak ve İsrail vatandaşlarına güvenliği geri getirecek sağcı hükümeti kurmak üzere bütün parti liderlerini toplama çağrısı yapıyorum.

Arap düşmanı sözleri nedeniyle Avrupalı ve ABD'li siyasetçilerin mesafe koyduğu Itamar Ben-Gvir de, Batı Kudüs'te bombalı saldırıların meydana geldiği yerde, "Bir an önce hükümet kurmalıyız" dedi.

Yaklaşık 400 bin üyeli sivil toplum kuruluşu Darkenu Başkanı Yizhar Şai, sağcı liderleri eleştirerek şöyle dedi:

Yüz karası! Müstakbel koalisyonun üyeleri, müzakerelerdeki konumlarını güçlendirmek için Kudüs'teki canice terör saldırısı kurbanlarının kanı üzerinde dans ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dini Siyonizm partisi sözcüleri 22 Kasım gecesi kabine koltuklarının paylaşımı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle görüşmelerde "sil baştan" durumu yaşandığını söyledi.

Likud'un, Arap karşıtı görüşleriyle bilinen Dini Siyonizm lideri Bezalel Smotriç'e sunduğu Maliye Bakanlığı teklifinin yarım dönem için mi yoksa sınırsız mı olacağı tartışma konusu.

Dini Siyonizm'den yapılan açıklamada, bakanlık paylaşımı ve Filistin toprağı Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri konusunda anlaşmaya varmalarına rağmen, Netanyahu'nun Smotriç'le 22 Kasım akşamı yaptığı görüşmede önceki sözlerini tutmadığı öne sürüldü. 

Likud, iddiayı reddederek, Jerusalem Post'a şu açıklamayı yaptı:

Bezalel Smotriç'le dönüşümlü olarak Maliye Bakanı olması ve ayrıca partisine Kamu İşleri Bakanlığı ve Entegrasyon Bakanlığı'nın verilmesi konusunda anlaşmaya önceden varılmıştı. Ancak, teklifimiz Smotriç tarafından kabul edildikten sonra, çeşitli bakanlıklardan Maliye Bakanlığı'na kaydırılması istenen devlet daireleriyle ilgili uzun bir listeyi içeren yeni talepleri Likud kabul etmemiştir.

İsrail gazeteleri, daha önce Savunma Bakanlığı'nı talep eden Smotriç'in, işgal altındaki Batı Şeria topraklarıyla ilgili birimlerin bu bakanlıktan kendi partisinin kontrolündeki bir bakanlığa devredilmesi karşılığında ısrarından vazgeçtiğini yazmıştı. Smotriç'in partisi Batı Şeria'nın büyük bölümünün İsrail'e ilhakını savunuyor.

Geçen hafta Dini Siyonizm'le ittifakını sona erdiren Ben-Gvir liderliğindeki radikal sağcı Yahudi Gücü partisi de 22 Kasım akşamı yaptığı açıklamada, kendilerine Banliyöler, Necef Çölü ve Celile'yi Geliştirme Bakanlığı verilmezse koalisyonda yer almayacağını bildirdi. 

Seçimlerde Netanyahu cephesinde yer alan sağcı partilerin 120 koltuktan 64'ünü kazandığı parlamentoda Ben Gvir ve 5 arkadaşı, yeni koalisyonun anahtarı olabilir.

Netanyahu’nun öncülüğündeki sağ blokta dinci partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği de yer alıyor.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU