Coldplay, Sting ve Jason Momoa, AB liderlerini ormansızlaşmayla mücadeleye çağırıyor

Yıldızlar ve aktivistler, AB kanun yapıcılarını ormansızlaşmaya yol açmayan ürünler yasasının sunduğu fırsatı değerlendirmeye çağıran açık mektuba imza attı

(Reuters)

Barbra Streisand, Coldplay, Jason Momoa ve Sting'in de aralarında bulunduğu 50'den fazla ünlü, Avrupa Birliği (AB) liderlerini küresel ormansızlaşmayla mücadeleye yönelik yasayı kabul etmeye çağırıyor.

ClientEarth'le birlikte müzisyenler, oyuncular, görsel sanatçılar, yönetmenler ve aktivistler, AB kanun yapıcılarını ormansızlaşmaya katkı sağlamayan ürünler yasasının sunduğu fırsatı değerlendirerek dünyayı ormansızlaşmanın olmadığı bir geleceğe doğru yola koymaya çağıran açık mektuba imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu yasa, şirketlerin ürünlerini AB'de satmak istemesi halinde, ürünlerinin nereden geldiğini belirtmesini ve doğanın tahribatıyla bağlantılı olmadıklarını temin etmesini gerektirecek. Yasa; büyükbaş hayvan, kakao, kahve, palm yağı, soya ve ahşap dahil, ormansızlaşma riski yüksek ürünler için geçerli olacak.

Mektubu imzalayanlar arasında oyuncular Bill Pullman, Dame Emma Thompson, Jane Fonda, Lisa Bonet, Matteo Simoni, Malin Akerman ve Wagner Moura'nın yanı sıra müzik efsaneleri Brian Eno, Bryan Adams ve Robyn'le aktivistler Txai Surui, Neidinha Bandeira ve Prigi Arisandi de yer alıyor.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Ormansızlaşmanın, orman tahribatının ve insan hakları ihlallerinin süpermarketlerimizde, kafelerimizde, restoranlarımızda ve topluluklarımızda yeri olmadığını garanti altına alan güçlü bir yeni yasa çağrısında bulunanların yanındayız.

Değerli ormanları korumak için canla başla mücadele eden Yerli Halklar'ın ve yerel toplulukların haklarının, daha fazla büyükbaş hayvan çiftliği ya da monokültür plantasyonu uğruna acımasızca ihlal edilmesini kabul etmiyoruz.

 

Dame Emma Thompson
İmzacılardan biri de Dame Emma Thompson (Reuters)​​​​​​​

 

Tüm AB liderlerinin bir araya gelerek hem ormanları hem de onları savunmak için mücadele eden Yerli ve yerel toplulukları koruyan güçlü ve iddialı yasayı kabul etmesine ihtiyacımız var.

Avrupa Parlamentosu eylülde iddialı yasanın büyük ölçüde lehinde oy kullanmıştı. Avrupa Parlamentosu, şimdi Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu'yla nihai metni müzakere ediyor ve son versiyonun bu yıl bitmeden çıkması bekleniyor.

Bu yasa hepimiz için büyük önem taşıyor. Ormanlar gezegenimiz için hayati önemde ve iklim değişikliğine karşı en iyi çözümlerimizden biri, Yerli Halklar da ormanların en iyi koruyucuları. Cesur ve iddialı yeni bir AB yasasından başka hiçbir şey, geri dönüşü olmayan iklim değişikliğini önleme ve yeri doldurulamaz biyoçeşitliliği koruma yarışında bize yardımcı olmayacak.

Son anketler, Avrupalıların yüzde 80'inden fazlasının ormansızlaşmayı önleme yasasını desteklediğini ve yasa yapıcıların şu anda tartışılan tasarının kritik bölümlerini güçlendirmesini istediğini gösteriyor.

Tartışılacak hükümler arasında şirketlerin kritik durumdaki ekosistemleri yok eden, ormanların tahribatına neden olan ya da yerli halkların toprak haklarını ihlal eden ürünlerin satışını durdurma zorunluluğu ve AB üye devletlerinin şirketlerin kurallara uyup uymadığını sürekli kontrol etme yükümlülüğü yer alıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU