Google'ın "düşük performanslı" 10 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlandığı bildirildi

Yöneticilerden, Alphabet çalışanlarının yüzde 6'sını düşük performanslı olarak sınıflandırması istendi

(AFP)

Google'ın ana şirketi Alphabet'in, "düşük performanslı" yaklaşık 10 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlandığı bildirildi.

The Information'ın geçen hafta aktardığı üzere şirketin yeni performans yönetim sistemi, yöneticilerin gelecek yılın başından itibaren düşük performans gösteren binlerce çalışanını işten çıkarmasını sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni sistem kapsamında yöneticilerden, Alphabet çalışanlarının yaklaşık 10 binine karşılık gelen yüzde 6'sını düşük performanslı olarak sınıflandırmasının istendiği bildirildi.

Bu sistem, çalışanlara verilen teşvik ve hisse senedi ödüllerinin sayısını da azaltabilir.

Şirket bu yıl pandeminin etkilerinden aşırı enflasyona kadar birkaç zorlukla karşı karşıya kaldı.

Alphabet üçüncü çeyreğinde, beklenenden daha düşük kazanç ve gelirle geçen yıla oranla kârında yüzde 27'lik düşüş yaşadı.

Google'ın CEO'su Sundar Pichai temmuzda yaptığı açıklamada, "Önümüzde daha fazla belirsizlikle, zorlu bir makro çevreyle karşı karşıya olduğumuz açık" demişti.

Pichai aylardır çalışanlarını üretkenliği arttırmaya çağırıyor.

Çalışanlarla yaptığı bir toplantıda Pichai, "Bakın, umarım hepiniz dışarıdaki haberleri okuyorsunuzdur. Son 10 yılın en zorlu makroekonomik koşullarından birinde biraz daha sorumlu davrandığımızı biliyorsunuz, şirket olarak böyle anları atlatmak için elbirliğiyle çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyorum" demişti.

Pichai geçen aylarda, şirketin verimliliğinin "bütün olarak, bünyesindeki personel sayısına göre olması gereken yerde olmadığı" yönündeki endişelere cevaben "Simplicity Sprint" adlı girişimi başlatmıştı.

Şirketin CEO'su, temmuzda bir iç yazışmayla çalışanlara "daha girişimci" olmaları ve "daha güneşli günlerdekinden daha fazla ivedilik, daha keskin odaklanma ve daha fazla açlık" göstermeleri çağrısında bulunmuştu.

The Independent, yorum için Google'la temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Bu yıl ABD merkezli pek çok teknoloji şirketi, maliyetleri düşürmek amacıyla çalışanlarını işten çıkarıyor.

Geçen hafta The New York Times, Amazon'un cihaz departmanı, perakende bölümü ve insan kaynakları bölümünden 10 bin personeli işten çıkarmaya hazırlandığını aktarmıştı.

Şirket geçen hafta Kaliforniya'daki bölge yetkililerine, veri bilimcileri, yazılım mühendisleri ve diğer kurumsal çalışanları istihdam eden çeşitli tesislerde yaklaşık 260 işçiyi işten çıkaracağını ve bu işten çıkarmaların gelecek yıl 17 Ocak'ta fiilen başlayacağını bildirmişti.

Geçen haftalarda Facebook'un sahibi Meta da işgücünün yüzde 13'üne denk gelen binlerce çalışanı işten çıkaracağını açıklamıştı.

Elon Musk önceki haftalarda, sosyal medya devini 44 milyar dolara satın alma anlaşmasını tamamlayıp yeni sahibi olduktan sadece günler sonra Twitter çalışanlarının neredeyse yarısını işten çıkarmıştı.

Musk, "Twitter'ın işgücünü azaltmasıyla ilgili olarak, şirket günde 4 milyon dolardan fazla kaybederken maalesef başka seçenek yok. İşten çıkarılan herkese üç aylık kıdem tazminatı teklif edildi ki bu yasal olarak gerekenden yüzde 50 daha fazla" demişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU