1700 yıllık hediye diplomasisi: Mayalar komşu kabileye maymun hediye etmiş

Elleri ve ayakları bağlanan maymun kurban edilmiş

Uzmanlara göre maymun, iki uygarlık arasındaki bağları güçlendirmek için hediye edildi (AFP)

Yüzlerce yıl önce Amerika kıtasında hüküm süren Maya ve Teotihuacán uygarlıklarının primat yakalama, yer değiştirme ve aralarında hediye diplomasisi yürüttüğüne dair en eski kanıt elde edildi.

Meksika'da çalışmalarını sürdüren bilim insanları, 1700 yıl önce Mayaların bir örümcek maymunun Teotihuacánlara hediye ettiğini belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma arkeolog Nawa Sugiyama'nın, Meksika'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Teotihuacan harabelerinde örümcek maymunu kalıntılarını keşfetmesiyle başladı. Örümcek maymunlarının söz konusu bölgede normalde yaşamadığını bilen Sugiyama, hayvanın buraya kimin getirdiğini ve neden kurban edildiğini araştırdı..

Kalıntıların bulunduğu yerde ayrıca obsidyen sivri uçlu aletler, deniz kabukları ve değerli taş eserler bulundu.

Büyük bir ziyafetten kalan 14 binden fazla seramik parçası ve Mayaların elinden çıkmış örümcek maymununu tasvir eden bir duvar resmi de keşfedildi. Seramik parçalarının 1700 yıldan daha eski olduğu belirlendi.

Araştırmacılar bulguların, iki uygarlık arasında gerçekleşen değiş tokuşun bir kanıtı olduğunu söyledi.

DNA'nın çıkarılması, radyokarbon tarihleme ve kimyasal beslenme analizi gibi farklı tekniklerle, diş, örümcek maymununu hakkında bilgiler de elde etti. Hayvanın diri diri gömüldüğü ve muhtemelen 5-8 yaşında olduğu tespit edildi.

Maymuna ait iki diş, hayvanın yakalanmadan önce nemli bir ortamda yaşadığını, bitki ve kök yediğini gösteriyor.

Yakalanıp Teotihuacán kentine getirilen maymunun mısır ve acı biber gibi insanların yediklerine benzer ürünler tükettiği belirlendi.

PNAS adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, hayvanın sonuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Ellerin arkadan bağlanması ve bağlı ayaklar, canlı şekilde gömülmeyi gösteriyor. Bu, Teotihuacán'da kurban edilen insan ve hayvanlarda yaygın şekilde görüldü.

Arkeolog Sugiyama, "Teotihuacán dört bir yandan insanları çekti. İnsanların mal, mülk ve fikir alışverişinde bulunmak için geldiği bir yerdi. Yeniliklerin yeriydi" dedi. Sugiyama sözlerini şöyle sürdürdü:

Örümcek maymunu bulmak, Teotihuacán ve Maya liderleri arasında yeniden belirlenen bağlantıları keşfetmemizi sağladı. Örümcek maymun, duvar sanatında tasvir edilen bu dinamik alana can verdi. Bu canlı tarihi yeniden inşa etmek heyecan verici.

 

Independent Türkçe, AFP, EurekAlert

DAHA FAZLA HABER OKU