Avustralya, Hindistan'la serbest ticaret anlaşmasını vakit kaybetmeden onayladı

Çin'le ticarete alternatif aranıyor

Anlaşmanın 30 gün içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor (Reuters)

Hindistan'la serbest ticaret anlaşması Avustralya parlamentosunun iki kanadından da hızla geçti.

Avustralya meclisinin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nden pazartesi günü geçen yasa, bugün de Senato'dan onay aldı.

Avustralya Başbakanı Anthony Albenese, salı günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Hindistan'la serbest ticaret anlaşmamız meclisten geçti" dedi.

Ticaret ve Turizm Bakanı Don Farrell ise anlaşmanın, Hindistan'ın ekonomik işbirliğine dair sergilediği bağlılığı gösterdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farrell, "Hindistan'la daha yakın ekonomik bağlar, hükümetin ticareti çeşitlendirme stratejisinin önemli bir parçası" ifadelerini kullandı.

Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal da karardan memnuniyet duyduğunu söyleyerek, "Bu, Avustralya ve Hindistan için bir dönüm noktası. Her iki ülkenin de liderlerini kutlarım" dedi.

Anlaşma kapsamında, Hindistan'dan Avustralya'ya eğitim için giden gençlere, eğitim seviyelerine göre iş bulma fırsatı sağlanacak.

Ayrıca Hindistan, ABD ve Birleşik Krallık'tan satın aldığı ve sıkı onay süreçlerinden geçen ilaçları, Avustralya üzerinden daha hızlı temin edilebilecek.

Hindistan'daki tekstil, deri, mobilya, kuyumculuk ve makine endüstrisi dahil birçok alandaki şirket, Avustralya piyasalarındaki ürünlere ve malzemelere gümrük vergilerinde büyük indirimlerle erişebilecek.

Aynı şekilde Hindistan da Avustralyalı şirketler için başta tarım, gıda ve tekstil olmak üzere birçok farklı sektörde gümrük vergisi indirimi sağlayacak.
 


Hindustan Times'ta yer alan haberde, anlaşmanın Çin'le ticari ilişkilere alternatif sağlaması ve Hindistan'la karşılıklı bağları geliştirmesi bakımından Avustralya için önemli olduğu belirtildi.

Çin özellikle deri, ilaç, tekstil, plastik ve ayakkabı ürünlerinin satışında Avustralya piyasasında etkili bir konumda.

Pekin yönetimi, Tayvan ve Pasifik'teki anlaşmazlıklar nedeniyle, Avustralya'ya resmi olmayan bir ticaret ambargosu da uygulamıştı.



Independent Türkçe, Hindustan Times, Times of India, ABC, SBS

DAHA FAZLA HABER OKU