Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın hapse geri dönmesine karar verildi

Hakimler, Zuma'nın tahliyesinin "hukuka aykırı" olduğu görüşünde

(AP)

Güney Afrika Yüksek Temyiz Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın sağlık sebebiyle erken şartlı tahliyeyle serbest bırakılması kararının "hukuka aykırı" olduğuna ve mahkemeye itaatsizlikten aldığı cezayı tamamlaması için hapishaneye dönmesine karar verdi.

Eski lider 2018'de Cyril Ramaphosa'nın yerine geçmesiyle sona eren, yaklaşık 10 yıllık devlet başkanlığı dönemindeki geniş çaplı yolsuzluk soruşturmasında ifade vermesini emreden mahkeme kararını görmezden geldikten sonra, geçen yıl 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zuma, cezanın sadece küçük bir kısmını yattıktan sonra Eylül 2021'de sağlık sebepli şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı. Ancak aralıkta, yüksek mahkeme şartlı tahliye kararını geçersiz sayarak Zuma'nın hapse dönmesini emretti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski devlet başkanı bu kararı temyize götürdü ve ceza infaz teşkilatının ekimde hapis cezasının tamamlandığını açıklaması sonrasında bu hüküm pazartesi günü verildi.

Yüksek Temyiz Mahkemesi'nin yargı kararında, "Başka bir deyişle Zuma, yasalara göre cezasını çekmeyi henüz bitirmedi. Bunu yapmak için Escourt Islah Merkezine geri dönmeli” ifadelerine yer verildi.

Mahkeme, bakanlığın Zuma'nın cezasının temyiz duruşması sürerken sona erdiği yönündeki iddiasını reddetti.

Ayrıca mahkeme, alanda uzman kurum olan Tıbbi Şartlı Tahliye Danışma Kurulu'nun tavsiyesine karşı, eski ceza infaz hizmetleri ulusal yetkilisinin Zuma'ya sağlık sebepli şartlı tahliye vermesi kararının hukuka aykırı olduğunu tespit etti.

Kararda, “Yetkilinin kararı, akla gelebilecek herhangi bir mantık çerçevesinde hukuka ve anayasaya aykırı. Yüksek mahkeme bu kararı geçersiz saymakta haklıydı" ifadeleri yer aldı.

Jacob Zuma Vakfı yorum talebine hemen yanıt vermezken, ıslah hizmetleri dairesi sözcüsü kararın üzerinde çalışıldığını ve büyük olasılıkla daha sonra yanıt vereceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU