Dr. Bülent Şık: Gıda krizi en çok çocukları etkiliyor

5 yaş altı çocuklardaki beslenme yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarının önümüzdeki yıllarda çok ciddi bir artış göstereceğini belirten Dr. Bülent Şık, yerel yönetimlerin ihtiyaç sahibi kesimlere mutlaka ve acilen ulaşması gerektiğini vurguladı

Bir yandan derinleşen endüstriyel tarım ve gıda krizi diğer yandan ise artan toplumsal eşitsizlikler, Türkiye nüfusunun önemli bir bölümü için gıda güvenliğini ve gıda güvencesini giderek daha da fazla aşındırırken; toplumun en savunmasız ve kırılgan kesimini oluşturan çocuklar ise bu gidişattan telafisi mümkün olmayan ve etkisi tüm yaşamları boyunca sürecek şekilde etkileniyor.

Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Efes Selçuk Belediyesi tarafından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen bir söyleşiye katılan Gıda Mühendisi, akademisyen Dr. Bülent Şık ile "Çocuklar ve Gıda Güvenliği" üzerine konuştuk.

5 yaş altı çocuklardaki beslenme yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarının önümüzdeki yıllarda çok ciddi bir artış göstereceğini belirten Dr. Bülent Şık, yerel yönetimlerin ihtiyaç sahibi kesimlere mutlaka ve acilen ulaşması gerektiğini vurguladı.
 

Bülent Şık (1).jpg
Dr. Bülent Şık

 

"Gıda fiyatları bir yılda 4 kat arttı"

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin savaş ya da kıtlık dönemlerinden bağımsız olarak en ağır gıda krizlerinden birini yaşadığını belirten Bülent Şık, "Son bir yıl içinde gıda fiyatlarında 3 ile 4 kat aralığında bir artış oldu. Bu artış yoksul, gelir desteğinden yoksun, işsiz ve güvencesiz kesimlerin sağlıklı beslenmesi üzerine çok ciddi bir problem oluşturuyor. Ama bu problemin en çok mağdur ettiği kesimin de çocuklar olduğunu belirtmeliyim. Özellikle 5 yaş altı çocuklardaki beslenme yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarının önümüzdeki yıllarda çok ciddi bir artış göstereceğini düşünüyorum. Okullarda beslenme yetersizliği ve açlık sorunu yaşayan çocuklarla ilgili çok sayıda haber kamuoyuna yansıyor. Ancak okula gitmeyen beş yaş altı çocukların da sağlıklı beslenmeden mahrum olmasının çok ciddi sorunlar doğuracağını mutlak surette kamuoyunun bilmesi gerekiyor" dedi. 


"Gıda güvencesi olmayan aileler tespit edilmeli" 
 

 

"Yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor"

Gıda krizinden en çok etkilenen kesim olan çocukların sağlıklı ve yeterli beslenmesi için yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü belirten Bülent Şık, "Uygulanacak beslenme desteği programlarının odak noktasında çocuklar olmalı. Çocuklar yaşanacak gıda krizinin en önemli mağdurları" ifadelerini kullandı.

Hane bazında yapılacak çalışmalarla beslenme desteğine ihtiyaç duyan ailelerin tespit edilmesi gerektiğini belirten Şık, "Özellikle hamilelik döneminde olan kadınlarla beş yaş altı çocuk sahibi aileler en kritik kesimi oluşturuyor. Hayatın ilk iki yılında ve sonrasına, beş yaşa kadar olan dönemde yeterli beslenmeden mahrum kalmak bütün bir hayatı etkileyecek, gerek fiziksel, gerek zihinsel çeşitli sağlık sorunlarına kapı aralıyor. Dolayısıyla yerel yönetimlerin ihtiyaç içindeki ailelere, çocuklara destek sağlayacak bütün programları acilen ve devamlılık arz edecek şekilde hayata geçirmesi gerekiyor" dedi.

Devamlılığın önemine vurgu yapan Dr. Şık, "Çünkü mevcut gıda krizi büyük bir olasılıkla önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Ailelere yapılacak destek programı doğrudan gıda yardımı, gelir desteği sağlanması ya da dolaylı yardım şeklinde olabilir. İlla gıda veya beslenme yardımı olması gerekmiyor yani. Ailelerin mutfak tüpüne destek, elektrik tüketimine, su tüketimine destek sağlanabilir. Böylece gıda harcamalarına daha fazla pay ayırmaları sağlanabilir. Gıdaya gelirlerinden daha büyük pay ayırmalarını sağlayacak her türlü kamusal destek programı da son derece önemli" diye konuştu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU