Seçimde iklim dostu vaatler veren Lula, Cop27'ye bir işinsanının özel jetiyle gitti

"Yemin etmeden önce bile devlet başkanı olarak yapamayacağınız şeyler var"

Lula da Silva devlet başkanlığını 1 Ocak 2023'te devralacak (Reuters)

Brezilya'da geçen ayki devlet başkanlığı seçimini kazanan Lula da Silva, Mısır'daki Cop27'ye gitmek için özel jet kullandı. Lula'nın, milyoner işinsanı José Seripieri Junior'ın uçağına binmesine hem muhalefet hem de destekçileri tepki gösterdi.

77 yaşındaki siyasetçi, iklim dostu vaatler sunduğu seçim sürecinde rakibi Jair Bolsonaro'nun çevreye verdiği zararı telafi etme sözü vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bolsonaro, iktidarında çevre koruma kurumları zarar görürken keresteci, madenci ce çiftlik sahiplerini doğal kaynaklardan bol bol yararlanmaya teşvik etmişti. Bu dönemde Amazon'da ormansızlaşma 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Lula'nın, Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen küresel iklim değişikliği konferansına Junior'ın Gulfstream G600 jetiyle gitmesi eleştiri yağmuruna tutuldu.

Adı açıklanmayan eski bir Brezilyalı bakan, Lula'nın özel jetle seyahat etmesini "kaçınılması gereken dikkatsiz hata" diye niteledi:

Yemin etmeden önce bile devlet başkanı olarak yapamayacağınız şeyler var.

Seçilmiş Devlet Başkanı Yardımcısı Geraldo Alckmin ise Lula'nın uçağı sürekli kullanmayacağını, sadece Mısır'a gittiğini söyledi.

Yardımcılarından Wellington Dias, Lula'nın suç işlemediğini savundu:

Lula henüz devlet başkanı değil. Devlet uçaklarını kullanamıyor. Bu yüzden onu, bir yere bırakılmaktan alıkoyan hiçbir kural yok.

Aşırı sağcıların Lula'yı tehdit ettiğinin söyleyen Dias, seçilmiş Devlet Başkanı'nın bu yüzden ticari uçuşla seyahat edemeyeceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Politico

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU