İran: Gösterilerde yer alan Fransız istihbarat ajanları tutuklandı

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, "Son olaylarda Fransız istihbaratının ajanları ve IŞİD bağlantılı unsurlar tutuklandı. Bu kişiler hukuka uygun işlem yapılmak üzere yargıya teslim edildi" dedi

Fotoğraf: AA

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, ülkede genç bir kadının gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan ve iki aydır devam eden protestolarla bağlantılı olarak Fransız istihbarat ajanları ile terör örgütü IŞİD üyelerinin tutuklandığını açıkladı.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İçişleri Bakanı Vahidi, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vahidi, ülkedeki protestolar sırasında tutuklanan kişilerin uyruklarının sorulması üzerine, "İsyanlarda yabancı uyruklu insanlar tutuklandı ve bunlardan bazıları bu isyanlarda büyük rol oynadı. Son olaylarda Fransız istihbaratının ajanları ve IŞİD bağlantılı unsurlar tutuklandı. Bu kişiler hukuka uygun işlem yapılmak üzere yargıya teslim edildi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise hafta sonu yaptığı açıklamada, gösterilerde 326 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 40'tan fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

 İran'da tutuklanan yabancılar

İran, ülkede tutuklanan iki Fransız vatandaşının, "Fransa dış istihbarat servisinde (DGSE) görev yaptıklarını ve rejim değişikliğini sağlamak için gerekli zemini oluşturmak amacıyla bu ülkeye geldiklerini itiraf ettikleri" görüntüleri 6 Ekim'de yayınlamıştı.

Fransa ise itiraf görüntülerinin baskıyla alındığını ve İran'ın iki Fransız vatandaşını "rehin aldığını" savunmuştu.

İran medyası, 20 Ekim'de gösteriler sırasında Amerikan, İngiliz, Fransız ve Afganistan vatandaşları dahil olmak üzere 14 yabancı uyruklunun tutuklandığını duyurmuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, 12 Kasım'da yaptığı açıklamada, İran'da 7 Fransız vatandaşının tutuklandığını söylemişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU