Brezilya'nın solcu lideri Lula ile Erdoğan'ın yolları 10 Aralık 2002'de Beyaz Saray'da nasıl kesişti?

Latin Amerika uzmanı siyaset bilimci Karabekir Akkoyunlu, TÜSES tarafından organize edilen toplantıda Brezilya'daki seçim sürecini değerlendirdi. Akkoyunlu, Lula ile Türk siyasetçiler arasındaki benzerlik ve farklılıkları anlattı

Erdoğan, Brezilya'da yeniden seçilen Lula'yı tebrik eden liderler arasında yer aldı

Türkiye'de iktidarın ifade ettiği şekilde yapılırsa seçimlere 7 aylık bir süre kaldı.

Süre azaldıkça merak artıyor doğal olarak. Dolayısıyla bu günlerde dünyanın farklı yerlerindeki seçimler de ilgiyle takip ediliyor.

Farklı ülkelerde gerçekleşen sonuçlar, Türkiye'de 7 ay sonra yapılacak seçim arasında benzerlik ve farklılıklar dile getiriliyor. 

Türk halkının dikkatini çeken en son seçim Brezilya'da gerçekleştirildi.

31 Ekim 2022 Pazartesi günü yapılan ikinci tur seçimde Brezilya'da sol lider Luiz Inacio Lula da Silva, rakibi Jair Bolsonaro'yu az bir fark ile geçerek seçimi kazandı.

Her iki lider de seçime aslında farklı partilerle ittifak kurarak gitti.

Seçimden önce pek çok yardım paketini açıklayan Bolsonaro'ya karşın Lula, ekonomik iyileşme ve demokrasi vaatleriyle öne çıktı.

Seçimi kazanan Lula, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından tebrik edildi.

Türkiye'de özellikle sol muhalefeti heyecanlandıran bu seçim başarısı, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı'nın (TÜSES) organize ettiği "Lula'nın Zaferi Nasıl Okunmalı" başlıklı Zoom oturumunda ele alındı.

Konferansa Latin Amerika üzerine çalışmalarıyla bilinen bir dönem de Brezilya'da yaşayan Siyaset Bilimci Dr. Karabekir Akkoyunlu konuşmacı olarak katıldı.

 

brezilya.PNG
Dr. Karabekir Akkoyunlu, Brezilya seçimlerini anlattı

 

"Lula'nın muadili Türkiye'de yok"

Brezilya'daki siyasal yapıyı ve seçim sürecini anlatan Akkoyunlu, "Lula ile Türkiye'de muhalefet liderlerinin hangisi benzeşiyor" sorumuza "Lula'nın muadili Türkiye'de yok. Birebir karşılığı olsaydı bilirdik zaten. Yani hem solda hem çok ciddi bir yönetim tecrübesi ve bir o kadar iktidarda bulunmuş hem de kitlelere kendi partisinin ötesinde hitap edebilecek birisinden bahsediyoruz" diyerek cevabını verdi.

Latin Amerika'daki sol ve Türkiye'deki sol arasında bir ayrım yapılması gerektiğini ifade eden Akkoyunlu, "Kitlelere ulaşma ve yönetim tecrübesi açısından çok daha marjinal maalesef Türkiye'deki sol. Baktığınız zaman madalyonun iktidar tarafında da muhalefet tarafında da muhafazakar ve milliyetçi bir damarın hakim olduğu görülüyor. Türkiye'de maalesef böyle sosyolojik bir tablo söz konusu" diye konuştu.

 "Lula ile Erdoğan arasında benzerlikler var"

Akkoyunlu, Lula'nın siyasi geçmişinde belli noktalarda Erdoğan'la benzerlikleri olduğunu dile getirerek, "Çünkü geldiği yer açısından siyasetin belki biraz daha marjlarından merkezine gelmiş, kendini liberal bir düzen içerisinde var etmiş, orduyla cebelleşmiş ve işte iktidarında ilk 7-8 senesinde farklı kesimlere hizmet götürmüş olması açısından aslında Erdoğan da Lula'yı kendine benzetiyor" yorumunda bulundu. 

"Erdoğan ve Lula'nın yolları 10 Aralık 2002'de Beyaz Saray'da kesişti"

Akkoyunlu, şöyle devam etti:

Çok ilginçtir. 10 Aralık 2002'de Beyaz Saray'a iki heyet gidiyor George W. Bush ve ekibiyle görüşmek için. Sabah yeni seçilmiş henüz başkanlığı elde almamış olan Lula ve ekibiyle, akşam üstü de Tayyip Tayyip Erdoğan ve ekibi, Bush'la görüşüyorlar. Her ikisinin de söylediği 'Biz yeni seçildik. Hükümete geliyoruz. Ama sizin korktuğunuz sosyalist değiliz. Biz sizin korktuğunuz İslamcı değiliz. Biz ılımlı İslamcıyız. Biz pembe sosyalistiz. Bizim statüko ile bir alıp veremediğimiz yok. Siz de bizi devirmeyin' Burada hakikaten benzerlikler aslında var."

 

brezilyalı1.jpg
Brezilya'da Lula ile sağcı lider Bolsonaro arasında kıyasıya bir seçim yarışı yaşandı / Fotoğraf: AFP

 

"Aynı tarihlerde kitlelerce protesto edildiler"

Akkoyunlu, Lula ile Erdoğan arasındaki benzerliklere dair iddialarını "Sonra 2010'da İran nükleer anlaşması, 2013'te aynı zamanda Gezi Parkı olayları ve Brezilya'da protestoların patlaması (Lula, 2013 yılında ulaşım kriziyle patlak veren protestolara maruz kalmıştı), yolsuzluk soruşturmaları vesaire" diyerek sürdürdü.

İkili arasındaki benzerlikleri sıralayan Akkoyunlu, buna karşın Erdoğan ve Lula arasında çok önemli bir farkın da olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sol-sağ ayrımını bir kenara bıraktım. Lula, bir demokrat. Gerçekten bir demokrat. Siyaseti, demokrasinin içinde görüyor ve orada tutmanın önemini kendi ötesinde, ülke için bunu özümsemiş birisi, Erdoğan ise demokrasiyi araçsallaştırmaktan çekinmeyen, beis görmeyen bir lider."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU