Tahnit dükkanında sergilemek için hastanın ayağını kesen hemşireye dava

"Botlarınızı giyin çocuklar" uyarısı olarak kullanmak istemiş

62 yaşındaki adamın ayaklarında soğuk sebebiyle doku ölümü gerçekleştiği belirlendi (AFP/ Arşiv)

ABD'nin Wisconsin eyaletinde hemşire Mary K. Brown, yaşlı bir adamın ayağını izin olmadan kesti. Brown'ın, kesik ayağı tahnit edip (cesedin veya uzvun bozulmaması için yapılan işlem) çocuklara "Botlarınızı giyin" uyarısı olarak göstermek istediği iddia edildi.

Olay, Pierce County'deki adli tıp uzmanının ampütasyondan birkaç ay sonra vefat eden hastanın ayağının kopuk olduğunu görmesiyle ortaya çıktı. Polisler, haziranda gelen bilginin ardından soruşturmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı açıklanmayan yaşlı adamın evinde düştüğü, ısıtma sisteminin devre dışı kaldığı ve bu yüzden iki ayağın da donduğu öğrenildi. Hasta martta Spring Valley Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi'ne kaldırıldı.

Pierce County Şerif Ofisi'nden dedektif Pete Koch'un görüştüğü merkezdeki hemşireler, adamın ayaklarının yer yer kopuk olduğunu ve koktuğunu söyledi.

38 yaşındaki Brown, 27 Mayıs'ta yaşlı adamın bandajlarını değiştirirken bir doktor kararı olmaksızın sağ ayağı kesmeye karar verdi. Brown ve beraberindeki iki hemşire, yaşlı adamın ayağını makasla kesti. Hemşirelerden biri operasyonu "Çok iyi bir ampütasyon değildi" diye niteledi. Ayak bir torbaya konularak dondurucuya kaldırıldı.

Brown, hastanın acı hissetmediğini öne sürse de hemşirelerden biri, yaşlı adamla operasyondan birkaç gün sonra konuştuğunu ve kendisine "her şeyi hissettiğini ve çok acıdığını" söylediğini aktardı.

Ampütasyonu hastanın "onuru ve rahatlığı" için yaptığını ileri süren Brown, adamın ayak kokusundan sık sık şikayet ettiğini öne sürdü.

Öte yandan Koch'la görüşen hemşirelerden biri, Brown'ın ayağı, ailesinin tahnit dükkanında sergilemeyi düşündüğünü ifade etti. Buna göre Brown, "Botlarınızı giyin çocuklar" yazılı bir tabelayla ayağı sergilemeye düşündü.

Adları açıklanmayan hemşirelerden bir başkası, Brown'ın ayağı evine götürmekten bahsettiğini öne sürdü.

Yaşlı bir kişiyi ağır yaralama ve fiziksel istismarla suçlanan Brown, 6 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak.

 

Independent Türkçe, Vice, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU