Elon Musk'ın gri tik macerası kısa sürdü: 24 saat geçmeden yeni özellikten vazgeçti

"Gri tiki öldürdüm gitti. Mavi tik çok daha eşitlikçi olacak"

Tesla ve SpaceX CEO'su, 27 Ekim'de Twitter'ın da sahibi oldu (AP)

Elon Musk, Twitter'ın yeni gri tik özelliğini 24 saat dolmadan iptal etti.

Şirketten salı günü gelen açıklamada tanınmış kişi ve kurumlara ait bazı hesaplara gerçek olduklarını vurgulamak için gri tik ekleneceği duyurulmuştu.

Bunun üzerine dün bazı haber kuruluşlarına mavi yerine gri tik getirildi. Ancak çok kısa süre sonra gri tikler kayboldu ve yeniden eski mavi tiklere dönüştü.

Video içerik üreticisi Marques Brownlee, Twitter'da gri tikinin neden kaybolduğunu sorunca Musk'tan cevap geldi. Brownlee'nin tweet'ini yanıtlayan milyarder, şöyle yazdı:

Gri tiki öldürdüm gitti. Mavi tik çok daha eşitlikçi olacak.

Gri tik neden gelmişti?

Musk, hesapların gerçek olduğunu gösteren mavi tik sistemini, premium hizmeti Twitter Blue kapsamına alıyor.

Bu hizmet için aylık 8 dolar ödemeyen kullanıcılar, mavi tiklerini kaybedecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter Blue, kullanıcılara daha fazla görünürlük kazandırma ve daha az reklam görme gibi ekstra avantajlar da sağlıyor. Fiyatın satın alım gücü doğrultusunda ülkeden ülkeye değişmesi planlanıyor.

Öte yandan aralarında ünlü korku yazarı Stephen King'in de yer aldığı bir dizi tanınmış isim, Musk'ın bu planını beğenmedi ve mavi tik paralı olursa platformdan ayrılacaklarını açıklamıştı.

Bazı uzmanlar da mavi tik özelliğinin ücret karşılığında herkese açık hale gelmesiyle taklit hesapların ve sahteciliğin artabileceğine dair endişelerini dile getirmişti.

Bunun üzerine Twitter Blue girişimine öncülük eden Esther Crawford, salı günü yaptığı duyuruda hükümetler, şirketler veya kamuya mal olmuş kişiler için "gri ve resmi bir onay işareti" geleceğini söylemişti.

Crawford, yeni gri tik uygulamasının amacını şöyle anlatmıştı:

Birçok kişi mavi onay işaretli TwitterBlue aboneleri ve resmi olarak doğrulanmış hesapları nasıl ayırt edebileceğini sordu. Bu yüzden 'resmi' etiketini getiriyoruz.

"Elon çok istekli"

Crawford, Musk'ın özelliği kaldırmasının ardından yeniden açıklama yaptı.

Twitter'da artık eleştiriden azade hiçbir özellik kalmayacağını söyleyen Crawford, "Elon pek çok şey denemeye istekli. Bunların çoğu başarısız olacak ama bazıları başarılı olacak" dedi:

Amaç, platformun uzun vadede sağlıklı bir yer olmasını ve büyümesini sağlamak için başarılı değişiklikleri doğru kombine etmek.

 

Independent Türkçe, The Verge, CNET

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU