Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, çok yüksek kârlar elde eden bankaları eleştirdi

Yeni Zelanda'nın bankacılık şirketleri, hazirana kadar olan 12 ayda vergi öncesi 9,7 milyar dolar kâr elde etti

(AP)

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkedeki bankaları hayat pahalılığı krizinin ortasında kâr elde ettikleri için eleştirdi ve faaliyet göstermeleri için gereken "toplumsal ehliyeti" kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Ardern'in pazartesi günü kabinesiyle görüştükten sonraki basın toplantısında "Yeni Zelanda'daki bankaların tekrar tekrar önemli kârlar elde ettiğini gördük. Bu bir defaya mahsus bir durum diyemem, bunu sürekli olarak gördük" dediğini haber sitesi stuff.nz aktardı.

Başbakan, bankaların kendi başlarına ve devlet müdahalesi olmadan doğru davranmaları gerektiğini söyledi.

Kendi eylemleri üzerinde bu şekilde kafa yormak için her zaman devlet müdahalesi gerekmemeli. Yeni Zelanda'da faaliyet gösteren bankaların tam da bunu yapmasının zamanı geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardern'in sözleri, Westpac'ın vergi sonrası 1 milyar doların üzerinde kâr açıklamasının ardından geldi. NZ Herald'ın haberine göre, geçen hafta ANZ 2,4 milyar dolar kazanç açıkladı.

Merkez Bankası'na göre Yeni Zelanda'da 27 bankacılık şirketi, Haziran 2021'e kadar olan 12 ayda 7,1 milyar dolarlık vergi öncesi kâr açıklarken, Haziran 2022'e kadar olan 12 aylık süreçte bunu 9,7 milyar dolara yükseltti. 

Kârlar, bankaları gelecek çeyrekte ilk kez 10 milyar dolar sınırını aşma yoluna soktu.

Ardern basın açıklamasında, "Sosyal ehliyetlerini ve topluluklara bağlılıklarını elde ettikleri kârlarla mı gösteriyorlar?" diye sordu.

Ülkede hayat pahalılığı krizi derinleşirken, Ardern'e ülke hayat pahalılığı kriziyle uğraşırken bankaların rekor kârlar elde etmesinde yanlış bir şey olup olmadığı soruldu. Başbakan "Evet" dedi.

Yeşil Parti, hükümetin bankaların kârını yeniden dağıtmak için daha fazlasını yapmasını talep ediyor.

Maliye sözcüsü Julie Anne Genter, "Kişileri kârın önüne koymalarını ... bankalardan beklemek, tilkiyi kümesin başına geçirmek gibi bir şey olur" dedi.

Bankalar gibi devasa şirketler ekonomik koşullarda kendilerinin neden olmadığı bir değişiklikten para kazanabiliyorsa, o zaman bu faydalar herkesle paylaşılmalı.

Bununla birlikte Ardern, hükümetin bir çözüm arayışında olmadığını söyledi:

Ben sadece banka kârlarıyla ilgili gözlemlerimde size karşı dürüst oluyorum.

Hükümetten bu konuda güncel bir çözüm var mı? Cevabım hayır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU