Silahlı saldırıya uğrayan Pakistan'ın eski lideri Han: "Beni ortadan kaldırmak için her şeyi denediler, beceremeyince bunlar yaşandı"

Han, bacağından üç kurşun çıkarıldığını ve 4-6 haftada normal hayatına döneceğini söyledi

21 Ekim'de Pakistan Yüksek Seçim Komisyonu, 70 yaşındaki Han'ı yabancı ülkelerin liderlerinden ve temsilcilerinden aldığı resmi hediyeleri yasadışı şekilde sattığı gerekçesiyle 5 yıl siyasetten menetmişti (Reuters)

Geçen hafta silahlı saldırıya uğrayan eski Pakistan Başbakanı İmran Han, bacağından üç kurşun çıkarıldığını ve 4 ila 6 haftada normal hayatına dönebileceğini söyledi.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e pazartesi günü verdiği söyleşide Han, doktorların sağ bacağından üç kurşun çıkardığını, sol bacağına saplanan şarapnel parçalarınıysa almadığını söyledi.

Han, saldırıda bacak kemiklerinin hasar gördüğünü ve sağ bacağının alçıda olduğunu belirtti.

Pencap eyaletindeki Lahor şehrinde yer alan evinden söyleşiye katılan eski Pakistan lideri, kendisine düzenlenen saldırıyla ilgili istihbarat ajanslarından bilgi edindiğini söyledi.

Öte yandan Han, söz konusu bilgiler hakkında detay paylaşmadan şu ifadeleri kullandı:

3,5 yıl boyunca iktidarda olduğumu unutmayın. Faaliyet gösteren farklı istihbarat örgütleriyle bağlantım var. Bilgiyi nasıl mı aldım? İstihbarattan örgütlerinin içinden. Neden? Çünkü birçok kişi bu ülkede yaşananlar karşısında dehşete kapıldı.

Han, Vezirabad'daki konvoyuna 3 Kasım'da ateş açılması sonucu iki bacağından yaralanmıştı. Silahlı saldırıda bir kişi ölmüş, 13 kişi de yaralanmıştı.

4 Kasım'da Lahor'da tedavi gördüğü hastanede yaptığı açıklamada Han, Vezirabad'a yola çıkmadan bir gün önce suikast planına dair bilgi aldığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Pakistan lideri, suikast planının Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir tarafından yapıldığını öne sürmüştü.

Han, bu kişilerin halkın konvoya yoğun katılımını gördüğünü ve bu sebeple kendisini öldürtmek istediğini savunmuştu.

Öte yandan Han karşıtları, eski liderin mevcut hükümeti suçlayarak tekrar ülkenin başına geçmeye çatıştığını da ileri sürmüştü.

Han, söyleşide bu eleştirilere yanıt olarak, "yeniden iktidara gelmek için bu hükümeti suçlamasına gerek olmadığını" söyledi.

Eski lider, kurucusu olduğu Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisinin, nisanda hükümetin düşmesinden bu yana popülerliğini hâlâ koruduğunu savundu. Han, suikast girişimine ilişkin "Beni ortadan kaldırmak için her şeyi denediler, beceremeyince bunlar yaşandı" dedi.

Pakistan Elektronik Medya Düzenleme Otoritesi (PEMRA) ise 5 Kasım'da "devlet kurumlarının suikast planlaması gibi asılsız iddialarla iftirada bulunduğu" gerekçesiyle Han'ın konuşmalarının uydu kanallarında yayımlanmasını yasaklamış, ertesi gün karar iptal edilmişti. 
 


Han hükümeti nisanda düşmüştü

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.



Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU