İskoçya'daki araştırmacılar, E.T.'nin evi aramasını bekliyor

Araştırmacılar, akıllı uzaylılarının keşfinin disiplinlerarası ve toplum çapında bir yanıt gerektireceğini söylüyor

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması veya SETI ağı, yabancı medeniyetlerden gelen radyo yayını işaretlerini dinliyor (Seth Shostak/SETI)

ABD Savunma Bakanlığı ve NASA, UFO'ları araştırırken James Webb Uzay Teleskobu ve diğer bilimsel araçlar evrene her zamankinden daha derinlemesine bakıyor: Eğer uzaylılar oradaysa, her an onları bulabiliriz ya da onlar bizi bulabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yüzden İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi'nden araştırmacılar, Birleşik Krallık (BK) Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (Search for Extra-Terrestrial Intelligence/SETI) ağıyla güçlerini birleştirerek gezegenimizin ötesindeki akıllı yaşam formlarını keşfetmemiz durumunda insanlığın tepkisine kafa yoracak uzmanları bir araya getirecek Seti Post-Detection Hub'ı (SETI Tespit Sonrası Merkezi) kurdu.

St. Andrews Bilgisayar Bilimleri araştırma görevlisi ve Seti Post-Detection Hub koordinatörü John Elliott yaptığı açıklamada "E.T.'den hiç mesaj alacak mıyız? Bilmiyoruz" dedi.

Fakat yarın kadar erken bir zamanda gerçeğe dönüşebilecek ve yanlış yönetme riskini alamayacağımız bir olay için bilimsel, toplumsal ve politik olarak hedefsiz kalıp hazırlıksız yakalanmayı göze alamayacağımızı biliyoruz.

Bu, uzaylılar kendilerini duyurursa kimse ne yapacağını düşünmedi demek değil. SETI topluluğu 1989'da uzaylı temas protokolleri geliştirse de bunlar 2010'dan beri güncellenmedi ve toplum çapında eylemler ve etkilerden ziyade daha dar şekilde bilim insanlarının ne yapması gerektiğine odaklanıyor.

Dr. Elliott, "Uzman bilgimizi yalnızca kanıtları değerlendirmek için değil, anlayışımız ilerledikçe ve bildiklerimiz ve bilmediklerimiz iletildikçe insanların toplumsal tepkisine kafa yormak için de koordine etmemiz gerekiyor" dedi.

Ve şimdi bunu yapmanın zamanı.

UFO'lar ya da ABD yönetiminin tercih ettiği adlandırmayla UAP'lar (Unidentified Aerial Phenomena/Tanımlanamayan Havai Fenomenler) üzerine yapılan araştırmalar, onlarca yıllık resmi sessizliğin ardından son yıllarda tekrar başladı.

ABD istihbaratı yetkilileri, ABD Hava Kuvvetleri'nin UFO'larla ilgili Mavi Kitap Projesi soruşturmasını bunların kökeninin dünya dışına dayandığına dair hiçbir kanıt olmadığı sonucuna vararak kapattığı 1970'lerden beri ilk kez mayısta Washington DC'deki parlementerleri bilgilendirdi. Mayıstaki oturumda, yetkililer parlamenterlere, ABD ordusu mensuplarının "sık sık ve hâlâ" UFO gördüklerini ve 2004'ten beri bu tür 143 görme vakasının hâlâ açıklanmadığını söyledi.

Ulusal İstihbarat Direktörü'nün UFO'larla ilgili Kongre'ye gönderdiği rapor Cadılar Bayramı'nda teslim edilecekti fakat ertelendi. Ama The New York Times'a sızan bilgilere göre rapor, UFO görme vakalarının çoğunun sondaj balonları, diğer hava çöpleri veya yabancı ülkelerin istihbarat operasyonları olduğunu ortaya koyuyor.

Öte yandan 25 Ekim'de UFO'larla ilgili 9 aylık bir NASA araştırması başlatıldı ve 2023 yazının bir noktasında halka açık bir rapor yayımlanacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU