Yale Üniversitesi araştırması: Mutlu birliktelikler kalp sağlığını artırıyor

Evlilik stresi kalp krizi sonrası iyileşme sürecini zorlaştırabilir

(Unsplash)

Yeni araştırmaya göre mutlu bir evlilik kalp krizi hastalarının daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

Yale Üniversitesi'ndeki bilim insanları, uyumlu bir ilişkinin daha genç hastaların yeniden hastanelik olma ihtimalini ve göğüs ağrısını azaltabileceğini keşfetti.

Diğer taraftan daha kavgalı ilişkilerin iyileşmeyi olumsuz etkilediği bulundu.

Çalışmanın yazarları, bulgularının profesyonellerin akıl sağlığını ve hastanın kişisel koşullarını dikkate alarak, kalp sağlığına daha bütünsel bir yaklaşım benimsemesine yol açabileceğini iddia ediyor.

Daha önceki araştırmalar psikolojik ve sosyal stresin kalp hastalığından iyileşme sürecini yavaşlattığını bulmuş olsa da eşler arasındaki ilişkilerin etkisi daha önce araştırılmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yale Halk Sağlığı Okulu'ndan çalışmanın baş yazarı Dr. Cenjing Zhu, 2008-2012'de ABD genelindeki 103 hastanede kalp krizi nedeniyle tedavi gören 18 ila 55 yaşlarındaki 1593 yetişkini inceledi.

Hepsi de kalp krizi geçirdikleri sırada evli veya ciddi bir ilişki içindeydiler.

Kalp krizinden bir ay sonra 12 puanlık bir ölçekle evlilik stresi düzeylerini bildiren katılımcılar, bir yıl sonra fiziksel ve zihinsel sağlıkları ve sosyal etkileşimleriyle ilgili ek soruları yanıtladı.

Araştırmacılar, evliliklerinde orta veya şiddetli stres seviyeleri bildiren katılımcıların göğüs ağrısı bildirme ihtimalinin üçte ikiden fazla (yüzde 67) daha yüksek olduğunu, herhangi bir nedenle hastaneye tekrar yatırılma ihtimalinin hafif evlilik stresi seviyeleri bildiren veya hiç bildirmeyenlere göre yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olduğunu buldu.

Bilim insanları ayrıca katılımcılar arasında cinsiyetler arası farklılık tespit etti, erkeklere kıyasla daha fazla kadın şiddetli evlilik stresi yaşadığını bildiriyordu.

Çalışmadaki her 10 kadından 4'ü şiddetli evlilik stresi bildirirken, her 10 erkekten üçü ciddi evlilik stresi bildirdi.

NYU Grossman Tıp Fakültesi'nde klinik tıp alanında çalışan Doç. Dr. Nieca Goldberg, "Bu çalışma, kalp hastalarının akıl sağlığını değerlendirmenin önemini vurguluyor ve evlilik stresinin kadınların sağlığına daha fazla yük olduğunu gösteren önceki çalışmalarla tutarlı" dedi.

Dr. Zhu şöyle ekledi:

Sağlık profesyonelleri, kardiyak iyileşmeye katkıda bulunabilecek kişisel faktörlerin farkında olmalı, hastaları stres seviyelerini yönetmeye ve azaltmaya yardımcı olacak kaynaklara yönlendirmeye odaklanmalı.

Bulgularımız, evlilik stresi gibi kişinin günlük yaşamında deneyimlediği stresin, genç yetişkinlerin kalp krizi sonrası iyileşmesini etkileyebileceği fikrini destekliyor.

Bununla birlikte, mali gerginlik veya iş stresi gibi evlilik stresinin ötesinde ek stres faktörlerinin de genç yetişkinlerin iyileşmesinde rolü olabilir ve bu faktörler arasındaki etkileşimin daha fazla araştırılması gerekiyor.

Araştırma, pazar günü Amerikan Kalp Derneği'nin Bilim Oturumları'nda sunulacak.

Britanya Kalp Vakfı'na göre, kalp ve dolaşım hastalıkları Birleşik Krallık'taki tüm ölümlerin dörtte birine neden oluyor, bu da her yıl 160 binden fazla kişinin ölümüne ve 100 bin kadar kişinin hastaneye yatmasına neden oluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU