Drake'ten 50 Cent'e, dünyaca ünlü rapçiler kazan kaldırdı: "Şarkı sözleri suç delili olmasın"

"Rapçiler hikaye anlatıcılarıdır"

Drake, 2020'ye girerken yayımlanan röportajında 50 Cent'in kendisini olumlu etkilediğini söylemişti (Reuters)

50 Cent, Post Malone ve Alicia Keys gibi sanatçılar rap sözlerinin ABD mahkemelerinde suç delili olarak kullanılmasına karşı açık mektup yayımladı.

The New York Times ve Atlanta Journal-Constitution'da dün yayımlanan Art on Trial: Protect Black Art (Yargılanan Sanat: Siyah Sanatını Koruyun) başlıklı mektuba 21 Savage, Christina Aguilera, Drake, Jack Harlow ve Travis Scott gibi isimler de imza attı. Warner, Sony ve Universal gibi plak şirketlerinin yanı ısıra Spotify, TikTok ve YouTUbe Music de destek verdi.

Mektupta savcıların, davalarda rap sözlerini kanıt olarak kullanmaktan vazgeçmesi istendi:

Rapçiler hem kahramanı hem de kötüyü oynayabilen karmaşık karakterlerle dolu dünyalar yaratan hikaye anlatıcılarıdır. Ancak rap sözleri, diğer sanat formlarına göre siyahların yaratıcılığını ve sanatçılığını suç haline getirmek için itiraf olarak kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda ayrıca Young Thug ve Thug'ın plak şirketi YSL Records'ın üyelerine yöneltilen suçlamalara işaret edildi. Young Thug, çete üyesi olmak ve uyuşturucu madde gibi suçlardan mayısta yakalandığında hakkındaki iddianamede şarkı sözlerine de yer verilmişti. Young Thug suçsuz olduğunu söylese de hâa parmaklar ardında.

Fulton County Bölge Başsavcısı Fanni Willis ağustosta yaptığı açıklamada, Young Thug gibi rapçilerin şarkı sözlerini kanıt olarak kullanmayı sürdüreceğini söylemişti. Mektupta, şarkı sözlerinin bu şekilde kullanılmasının yanlış olduğu ve anayasayla korunan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği savunuldu.

Kaliforniya eylülde, rap sözlerinin mahkemede kanıt olarak kullanılmasını kısıtlayan ilk eyalet olmuştu. New York senatosu da benzer bir tasarıyı mayısta kabul etmişti.

 

Independent Türkçe, The Guardian, NME, Vulture

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU