Haaretz: İsrail'de seçimlerin asıl kazananı Kahaneciler

Netanyahu'nun blokunda Arap düşmanlığıyla tanınan Itamar Ben-Gvir ve radikal siyonistlerin oyları fırladı

Kesin olmayan sonuçlara göre seçimlerde oyunu iki kattan daha fazla artıran Itamar Ben-Gvir, İsrail'e "sadık olmayan" Arapların ülkeden atılması gerektiğini savunmuştu (Reuters)

İsrail'de salı günü yapılan seçimlerin sandık çıkışı anketlerine göre eski Başbakan Binyamin Netanyahu yarışı önde götürüyor.

Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi'nin önderliğindeki sağ blokun 120 sandalyeli mecliste (Knesset) 61-62 sandalyeyle kılpayı da olsa çoğunluğu elde edebileceği düşünülüyor.

1996-1999 ve 2009-2021'de ülkenin başbakanı olarak görev yapan Netanyahu'nun sağcı cephesinde Dini Siyonizm, Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri yer alıyor.

Kesin olmayan sonuçlara göre Dini Siyonizm 15, Ultra Ortodoks partilerden Şas 10, Birleşik Tevrat Yahudiliği ise 5 sandalye kazandı.

"Büyük zaferin eşiğindeyiz"

Netanyahu, ilk sonuçların ardından yaptığı konuşmada "Halktan büyük bir güvenoyu aldık. Büyük bir zaferin eşiğindeyiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan Yair Lapid öncülüğündeki "Değişim Koalisyonu" blokundaysa Savunma Bakanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Ulusal Birlik, 12 sandalye elde etti.

Netanyahu karşıtı bloktaki İsrail Evimiz, İşçi Partisi ve İsrail yurttaşı Filistinlilerin partisi Birleşik Liste 5'er milletvekili çıkardı. Aynı cephedeki sol parti Meretz ise 4 sandalye kazandı. Lapid blokundaki partiler toplamda 53-54 sandalyeye ulaştı.

"Kahanecilik kazandı"

Sandık çıkış anketlerine göre Likud birinci ve Lapid'in partisi Yaş Atid ikinci olurken, radikal sağcı Dini Siyonizm ise üçüncü sırada yer alarak ülke tarihinde bir ilke imza attı.

Dini Siyonizm, Mart 2021'deki seçimlerde de 6 sandalye kazanarak tahmin edilenden daha başarılı olmuştu. Anketlerde 12 ila 14 sandalye kazanabilecekleri öngörülüyordu.

İsrail'in köklü gazetelerinden Haaretz, radikal sağcı siyasetçi Itamar Ben-Gvir ve lideri olduğu Yahudi Gücü'nün (Otzma Yehudit) Dini Siyonizm'le ortak girdiği seçimlerde gücünü artırmasını "Kahanecilik kazandı" diye niteledi.

Analizde, Ben-Gvir ve aşırılıkçıların "akıl hocası" olarak görülen İsrailli radikal sağcı siyasetçi Meir Kahane'nin ruhunu temsil ettiği savunuldu.

Filistinlilere karşı tahrik edici söylemleriyle tanınan Ben-Gvir, özellikle eylülde cuma namazı vakti Mescid-i Aksa'ya girerek gündem olmuştu. İsrail polisi, Ben-Gvir içerideyken Müslümanların girişini engellemişti.

Haham Kahane, 1971'de radikal sağcı Kach partisini kurmuştu. Birkaç başarısız seçimin ardından parti, 1984'de mecliste bir sandalye kazanmıştı. Daha sonra ırkçılığı teşvik ettiği gerekçesiyle partinin 1988'deki seçimlere katılması yasaklanmıştı.
 


"Kaybeden İsrail oldu"

Haberde, partinin muhafazakar, sağcı, ırkçı ve Yahudi üstünlükçüsü bir çizgi izlediği ifade edilerek, "Kaybeden İsrail oldu" dendi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post'ta yer alan analizdeyse Dini Siyonizm'in lideri Bezalel Smotriç ve Ben-Gvir'in "İsrail'in Yahudi karakterini güçlendirmek için hayli muhafazakar ve yer yer aşırılıkçı hedefleri olduğu" ifade edildi.

Ayrıca Ben-Gvir'in Kamu Güvenliği Bakanı olmayı istediği öne sürülürken, Likud-Dini Siyonizm arasında olası bir iktidar paylaşımının, hükümetin Netanyahu'nun öngöremediği derecede radikal bir pozisyona kaymasına neden olabileceğine dikkat çekildi.



Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU