18. yüzyılda yaşamış bir "vampirin" yüzü canlandırıldı

"Uyluk kemikleri çıkarılmış ve göğsün üzerinde çaprazlanmış haldeydi"

Araştırmacıların taktığı JB55 ismi, adamın baş harflerini ve öldüğü yaşı içeren mezar kitabesine dayanıyor (Parabon NanoLabs)

Bilim insanları 200 yıldan daha eski DNA örneklerini kullanarak, vampir olduğuna inanılan bir adamın hayattayken nasıl göründüğünü ortaya çıkardı.

JB55 adı verilen adamın kalıntıları, ABD'nin Connecticut eyaletindeki Griswold bölgesinde 1990'larda yapılan bir kazı çalışmasında bulunmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adli araştırmacılar DNA örneklerini 2019'da JB55'in kemiklerinden elde etmişti. Böylece adamın hayatına dair ipuçlarına ulaşılabilmişti.

Bulgulara göre JB55 aslında 18. yüzyılda tüberküloz (verem) nedeniyle hayatını kaybeden, John Barber adında fakir bir çiftçiydi.

ABD Silahlı Kuvvetleri DNA Tanımlama Laboratuvarı'ndan ve Virginia merkezli Parabon NanoLabs'ten bilim insanları, bulguları inceleyerek JB55'in nasıl göründüğünü analiz etti.

JB55'in açık tenli, ela veya kahverengi gözlü olduğu anlaşıldı. Saç renginin de siyah veya kahverengi olduğu düşünülen adamın yüzünün üç boyutlu modeli, bilgisayarda yapay zeka aracılığıyla oluşturuldu. 

Livescience'ın haberine göre gömülürken uyluk kemiklerinin çapraz şekilde yerleştirilmesi, yerli halkın adamın vampir olduğuna inandığını gösteriyor.

FB55'in bacaklarının ve kafatasının mezardaki konumunu inceleyen arkeologlar, adamın vücudunun parçalara ayrıldığını düşünüyor. Bu, yerel halkın vampir olduğunu düşündüğü kişileri gömerken uyguladığı bir yöntemdi. 

Ayrıca tarihi metinler, o dönemde bazı kişilerin tüberkülozdan ölenlerin aslında vampir olduğuna inandığını gösteriyor.

Araştırma ekibinden Ellen Greytak, "Uyluk kemikleri çıkarılmış ve göğsün üzerinde çaprazlanmış haldeydi" dedi:

Böylece etrafta dolaşıp yaşayanlara saldıramayacağı düşünülmüş.



Independent Türkçe, Livescience, Newsweek

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU