Amelie'nin yönetmeni, Avengers'ı çeken Whedon'ı hedef aldı: "Moronlara uygun filmler konusunda çok iyi"

Whedon daha önce Jeunet'nin "Yaratık: Diriliş" filminin "neredeyse izlenemez" olduğunu söylemişti

2001 tarihli Amélie'nin başrolünde Audrey Tautou vardı (Miramax)

Jean-Pierre Jeunet, Yenilmezler'in (Avengers) yönetmeni Joss Whedon'ın önceki eleştirilerine cevaben, onun "moronlara uygun film yaptığını" söyledi.

Fransız yönetmen Jeunet, 1997 filmi Yaratık: Diriliş'i (Alien: Resurrection) çekmişti. Filmi yazansa hemen sonrasında Buffy the Vampire Slayer adlı televizyon dizisini yaratacak olan Whedon'dı.

Filmi geçmişte birkaç kez eleştiren Whedon, şunları söylemişti:

Replikleri söylediler... çoğunlukla... ama hepsini yanlış söylediler. Ve oyuncu seçimi de yanlıştı. Ve yanlış tasarladılar. Ve müzikleri de yanlıştı. Yapabilecekleri her şeyi yanlış yaptılar. Senaryoyu çok fazla değiştirmediler; sadece, onu neredeyse izlenemez hale getirecek kadar berbat şekilde uyguladılar.

Jeunet, The Independent'a verdiği ve bugün (29 Ekim) yayımlanan yeni röportajda Tom Fordy'e şunları söyledi:

Joss Whedon'ın benim hakkımda bazı kötü şeyler söylediğini biliyorum. Umurumda değil. Biliyorum ki Joss Whedon filmi kendisi çekseydi muhtemelen büyük bir başarı elde ederdi.

2001 filmi Amelie'yi çekmiş olan Jeunet sözlerini şöyle sürdürdü:

Whedon, Amerikalı inekler için film yapmada çok iyi; moronlara uygun filmler. Çünkü Marvel filmleri yapmakta çok iyi. Bu tür filmlerden nefret ederim. Bunlar çok ahmakça, çok aptalca.

Whedon ilk iki Yenilmezler filmi olan 2012 tarihli Yenilmezler (Avengers Assemble) ile 2015 tarihli Yenilmezler: Ultron Çağı'nı (Avengers: Age of Ultron) yönetmişti. Zack Snyder'ın bırakmak zorunda kaldığı 2017 tarihli DC filmi Justice League: Adalet Birliği'ni (Justice League) tamamlamak için devreye girmesi, Whedon'a kötü bir ün kazandırmıştı.

Hayranların yoğun talebi üzerine 2021'de filmin tamamen kendisinin kurguladığı versiyonunu yayımlayan Snyder, eşi Deborah ve kendisi görev başındayken filmin yönetici yapımcısı olarak işe alınan yönetmen Christopher Nolan'ın tavsiyesi üzerine filmin Whedon versiyonunu hiç izlemediğini açıklamıştı.

Vanity Fair'e verdiği röportajda Snyder, "Gelip 'O filmi asla izleyemezsin' dediler" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son yıllarda Whedon kendini zorbalık ve taciz iddialarının merkezinde buldu.

Justice League: Adalet Birliği filminin oyuncusu Ray Fisher, Buffy'le spin-off'u Angel'da rol alan Charisma Carpenter ve Wonder Woman filminin oyuncusu Gal Gadot'un iddiaları, Whedon'la yıllardır birlikte çalışan kişilerin daha önceki savlarını tekrarlamıştı.

Fisher'ın anlattıkları üzerine harekete geçen Carpenter, kendi "rahatsız edici olaylar" anlatısıyla ortaya atılarak, dizide geçirdiği süre boyunca Whedon'ın ona karşı "gücünü kötüye kullandığı" iddia edilen birkaç olayı detaylandırmıştı.

Carpenter, Whedon'ı "kariyerinin ilk yıllarından beri düşmanca ve toksik çalışma ortamları yaratmakla" da suçlamıştı.

Carpenter sosyal medyada açıklamasını paylaştıktan sonra Sarah Michelle Gellar da dahil birkaç rol arkadaşı Carpenter'ı desteklediklerini açıklayıp Whedon'ı kınamışlardı.

Ocak 2021'e kadar suçlamalara dair yorum yapmayı reddeden Whedon, o tarihte Gadot'nun bu iddiaları "ana dili İngilizce olmadığı" için "yanlış anlamasından" dolayı ortaya koyduğunu söylemişti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU