İran protestolarının sembol ismi 16 yaşındaki Nika Şahkerami'nin son görüntüleri ortaya çıktı

Savcılık yüksekten düşerek öldü demişti

16 yaşındaki Nika Şahkerami, Tahran'da protestoların şiddetlendiği 20 Eylül'ü 21 Eylül'e bağlayan gece öldü (Twitter/@AtashShahkarami)

İran'da rejim karşıtı protestolar sırasında kaybolan ve daha sonra cesedi bulunan 16 yaşındaki Nika Şahkerami'nin güvenlik görevlileri tarafından takip edildiğini gösteren video kayıtları ortaya çıktı.

Şahkerami'nin devrilmiş bir çöp kutusu üzerindeyken, "Diktatöre ölüm" sloganları eşliğinde başörtüsünü yaktığını gösteren video kaydı 20 Eylül'de sosyal medyada yayılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnşaatı süren bir binanın arka tarafında cesedi bulunduğu açıklanan Şahkerami'nin cesedi ailesine ancak 8 gün sonra teslim edildi. 

Tahran'daki savcılık yetkilileri önce olayın protesto gösterileriyle ilgisi olmadığını ve genç kızın cinayet kurbanı olduğunu duyurdu. Bu iddiayı desteklemek için 21 Eylül'ün ilk dakikalarında çekildiği söylenen ve maskeli bir kişiyi söz konusu yere girerken gösteren bir kayıt yayınlandı. Annesi Nesrin Şahkerami, İtimad gazetesine yaptığı açıklamada, kayıttaki kişinin kızı olmadığını söyledi.

Nika Şahkerami
Şahkerami'nin başörtüsünü yaktığı sırada çekilen görüntüler sosyal medyada yayıldı (CNN)


Daha sonra İran devletinin kontrolündeki medyada, Şahkerami'nin kendi başına gittiği şantiyede intihar ettiği öne sürüldü.

CNN'in ulaştığı cep telefonuyla çekilen video kayıtları ve görgü tanığı ifadeleriyse, Şahkerami'nin önce güvenlik görevlileri tarafından takip edildiğini ve sonra zorla arabaya bindirildiğini gösteriyor.

Nika Şahkerami
Şahkerami en son görüldüğü anlardan birinde polislerden gizlenmeye çalışıyor (CNN)


Olay akşamı Tahran Üniversitesi yakınında sıkışık trafikte aracının içinde bekleyen görgü tanığı Ladan'ın CNN'e ulaştırdığı video kaydında, 7 arkadaşının Nika Şahkerami olduğunu teşhis ettiği birinin arabaların arasında yürüdüğü ve beyaz bir aracın arkasında saklandığı görülüyor. 

Güvenlik gerekçesiyle gerçek ismini gizleyen Ladan, çevrede çok sayıda rejim yanlısı milisler olduğunu belirterek CNN'e şöyle konuştu:

Onu kurtarmak istedim ama yapamadım. Kaldırımda 20-30 motorsikletli Besic üyesi vardı. Şahkerami onlara taş atıyordu. Korktum ve onun yanından geçerken 'Dikkat et canım' dedim çünkü arabaların arasından geçip onu arayan sivil giyimli polisler vardı. 50 metre ileride onu yakaladılar.

Yine takma ad kullanan protestocu ve görgü tanığı Necmi geceyi şöyle tasvir etti:

Ne kadar cesur olduğunu hatırlıyorum çünkü çöp kutusunun üzerine çıktı ve inmedi. Başörtüsünü orada yaktı

Olay günü, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafından başörtüsü takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındığında ölmesinin ardından patlak veren protestolar ülke genelinde zirve yapmıştı.

Şahkerami'nin arkadaşı Nima olayı şöyle anlattı:

Başörtüsünü yakıp salladı. Kendini yakacaksın, sallama, bırak yansın dedim. Sonra iki arkadaşımızın başörtülerini alıp onları da yaktı. 

Tanıklar, polisin göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtmasının ardından 16 yaşındaki kızın en son bir benzin istasyonu önünde görüldüğünü ve etrafını çeviren polislerden kaçamadığını dile getirdi.

Tahran savcılığı yetkilisi Muhammed Şahriyari, genç kızın vücudundaki kırıklardan ve diğer otopsi sonuçlarından Şahkerami'nin yüksekten aşağı itildiği sonucuna vardıklarını söyledi.

Ancak İran'daki mahkeme dosyalarıyla ilgili haberler veren internet sitesi Mizan'ın 26 Ekim'de Şahkerami'nin "intihar ettiğini" yazması şüpheleri artırdı.

BBC Farsça Servisi'nin ulaştığı ölüm belgesinde genç kızın vücudunda sert cisimle darp izleri olduğu kayıtlıydı.

Uluslararası Af örgütü, gösterilerde en az 23 çocuğun hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU