Trump'ın ses kaydı ortaya çıktı: "Elimizde Çin ve Rusya'nın hayatında görmediği silahlar var"

Eski ABD liderinin "nükleer silah" derken, kullandığı ifadeyi "silah sistemleri" diye değiştirmesi de dikkat çekti

Trump'ın sözlerinin gerçek olup olmadığı henüz bilinmiyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un yardımcı editörü Bob Woodward, ülkenin eski lideri Donald Trump'la söyleşilerini sesli kitap olarak yayımladı.

Salı günü ülkenin ünlü medya kuruluşlarından CNN'de yayımlanan 5 Aralık 2019 tarihli röportaj kaydında, Trump'ın hiç görülmemiş silahlar geliştirildiğini öne sürdüğü duyuldu.

Kayıtta Trump, şu ifadeleri kullanıyor:

Bu ülkede daha önce kimsenin sahip olmadığı silah sistemleri geliştirdim. Daha önceden görmediğiniz ya da duymadığınız şeylere sahibiz. Elimizde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in duymadığı şeyler var.

Trump'ın söyleşide "nükleer silah" derken bir anda durup kullandığı ifadeyi "silah sistemleri" olarak değiştirmesi de dikkat çekti. Söz konusu silahların özelliklerine dair bir bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan Woodward, ABD'li yetkililerle konuşup Trump'ın ifadelerinin doğru olduğunu ve ülkede gizli bir silah geliştirildiğini doğruladığını savundu. 79 yaşındaki gazeteci de silahların niteliklerine dair yorum yapmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşa bağlı Nükleer Enformasyon Projesi'nin (Nuclear Information Project) direktörü Hans Kristensen, söz konusu kayıtta Trump'ın, W76-2 olarak bilinen düşük güçlü nükleer başlığa atıfta bulunmuş olabileceğini söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Kristensen, ABD Ulusal Nükleer Güvenlik Ajansı'nın, Trump'ın söyleşisinin ardından Ocak 2019'da W76-2 üretimine başladıklarını duyurduğuna da dikkat çekti.

Nükleer fizikçi Cheryl Rofer ise Trump'ın bahsettiği silahın, Pentagon'un geçen yıl ortaya çıkan W93 adlı nükleer silahı olabileceğini belirtti.

Woodward'ın Trump Kasetleri'nde (The Trump Tapes), gazetecinin farklı konularda eski ABD başkanıyla yaptığı 20 söyleşi yer alıyor. Söz konusu kayıtlar, Woodward'ın Trump hükümetine dair kaleme aldığı Fear (Korku), Rage (Öfke) ve Peril (Tehlike) adlı üçlemesinde kullandığı söyleşileri içeriyor.
 


Mar-a-Lago belgeleri

FBI'ın Trump'ın Florida eyaletindeki Mar-a-Lago malikanesine ağustosta düzenlediği baskında, ülkenin nükleer silah politikasına dair gizli belgelerin bulunduğu da bildirilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, buna ek olarak belgeler arasında af talepleri, sağlık belgeleri ve 2020 seçimlerine dair evrakların bulunduğunu açıklamıştı.

Belgelerle ilgili devam eden yasal süreçte Trump, evrakların "bağımsız bir hakem veya özel bir hakim tarafından incelenmesini" talep etmiş, ABD Temyiz Mahkemesi de talebi reddetmişti.



Independent Türkçe, Guardian, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU