Avrupa'da kırılma haftası: Fenerbahçe ve Başakşehir'den son 16 turuna 1 adım

Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe-Rennes, Kızılyıldız-Trabzonspor müsabakaları oynanacak. Konferans Ligi'nde ise Başakşehir, Fiorentina'ya konuk olurken, Sivasspor Cluj'u ağırlayacak. Fenerbahçe ve Başakşehir'de hedef son 16 turunu garantilemek

Türk temsilcileri Fenerbahçe ile Trabzonspor UEFA Avrupa Ligi'nde, Sivasspor ile Başakşehir ise Konferans Ligi'ndeki 5. maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki önemli organizasyonları UEFA Avrupa Ligi ile Konferans Ligi'nde Türkiye'den 4 ekip mücadele ediyor.

Müsabakaların tamamı 27 Ekim Perşembe günü oynanacak. Avrupa kupalarındaki beşinci hafta maçları, Türkiye'nin UEFA Ülkeler Sıralaması'ndaki yeri için de büyük önem taşıyor.

Bu sezon Avrupa kupalarında mücadele eden takımların ülke puanına yapacakları katkılar, gelecek yıllarda Türk ekiplerinin bu arenada yer alma sayısında belirleyici olacak.

UEFA Ülkeler Sıralaması'na 20. sırada başlayan ve elemeler sonrası İsrail'in de gerisinde kalarak 21. sıraya kadar gerileyen Türkiye, sonrasında elde ettiği puanlarla tırmanışını sürdürdü.

 

UEFA sıralama.jpg
Görsel: uefa.com

 

Türkiye, 4. haftada temsilcilerinin elde ettiği 4 galibiyetle bin 600 puan elde ederek hem haftanın en çok puan toplayan ikinci ülkesi oldu hem de sıralamada 16. basamağa yükseldi.

27 bin 300 puanla 16. sırada yer alan Türkiye, İsviçre (27 bin 675), Ukrayna (27 bin 700) Çekya (28 bin 50) ve Norveç'i (28 bin 750) takip ediyor. 

Avrupa kupalarında bu sezon İsviçre ve Norveç 2, Ukrayna ve Çekya 3'er takımla varlık gösteriyor.

 

Fenerbahçe1.jpg
Fenerbahçe, Avrupa Ligi gruplarında 3 galibiyet, 1 beraberlik aldı / Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçe'de hedef son 16 turu

Avrupa Ligi B Grubu'nda mücadele eden Fenerbahçe, turnuvadaki en kritik maçında Fransız temsilcisi Rennes'i konuk edecek. 

Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda oynanacak müsabaka için Sırbistan Futbol Federasyonu'ndan Novak Simovic hakemlik yapacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Ligi grubundaki ilk maçında sahasında Dinamo Kiev'i 2-1 mağlup eden Jorge Jesus'un öğrencileri, ikinci maçta Rennes deplasmanından 2-2'lik beraberlikle döndü.

3. ve 4. hafta maçlarında AEK ile karşılaşan sarı-lacivertliler, rakibini 2-0 ve 2-1 mağlup ederek önemli bir avantaj elde etti.

Avrupa'daki ilk maçında sahasında AEK'yı 2-1 yenen Rennes, ikinci maçta sahasında Fenerbahçe ile berabere kaldı.

Rennes, üçüncü ve dördüncü hafta müsabakalarında Dinamo Kiev'i 2-1 ve 1-0 mağlup etti.

B Grubu'nda 10'ar puanlı ekiplerden Fenerbahçe averajla zirvede, Rennes 2. sırada.

 

 

Grup liderliği için kritik öneme sahip müsabakadan sarı-lacivertliler galip ayrılması durumunda hem liderliği hem de son 16 turuna kalmayı garantileyecek.

İkinci sırada bitiren takım ise Şampiyonlar Ligi'nden gelen rakibiyle son 32 turunda karşılaşacak.

Jorge Jesus'un öğrencileri, son 16 turunu garantileyerek 8 Mart'a kadar Avrupa defterini kapatmayı hedefliyor.

 

Trabzonspor1.jpg
Trabzonspor, galip gelmesi durumunda bin 161 gün sonra deplasmanda kazanacak / Fotoğraf: AA

 

Trabzonspor, deplasmanda galibiyet arayacak

Avrupa Ligi 5. hafta maçında Trabzonspor, Sırbistan ekibi Kızılyıldız'a konuk olacak. Portekiz'den hakem Joao Pinheiro macı yönetecek.

H Gurubu'na 3-2'lik Ferencvaros yenilgisiyle başlayan Abdullah Avcı'nın öğrencileri, takip eden müsabakada sahasında Kızılyıldız'ı 2-1 mağlup etmeyi başardı.

Takip eden süreçte gruptaki en zorlu rakibi Monaco ile iki kez karşılaşan bordo-mavililer, 1'er galibiyet ve yenilgiyle sahadan ayrıldı.

Kızılyıldız ise Avrupa Ligi'ndeki ilk maçında Monaco'ya 1-0 mağlup olurken ardından Trabzonspor'a sahasında 1-0 kaybetmişti.

Kızılyıldız son iki maçında karşılaştığı Ferencvaros karşısında 1'er galibiyet ve beraberlik aldı.

 

 

H Grubu'nda Ferencvaros 9 puanla liderliğini sürdürüyor. 6'şar puanlı takımlardan Trabzonspor ikinci, Monaco 3. sırada. Kızılyıldız, 3 puanla son sırada bulunuyor.

Bordo-mavili ekibin, gruptan çıkma şansını sürdürmek için öncelikle rakibini mağlup etmesi gerekiyor. 

Abdullah Avcı'nın öğrencileri rakibiyle berabere kalır, Monaco da Ferencvaros'u mağlup ederse Karadeniz temsilcisi averajla grup liderliğine yükselecek. 

Grubu üçüncü sırada bitiren takım Konferans Ligi'nde yola devam ederken son sırada kalan ekip için Avrupa defteri kapanacak.

 

Başakşehir1.jpg
Başakşehir, Emre Belözoğlu yönetiminde Avrupa Ligi'nde yenilgisiz yoluna devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Başakşehir dolu dizgin devam ediyor

Süper Lig'de ve Avrupa'da yoluna dolu dizgin devam eden Başakşehir, serisini sürdürmek ve performansını liderliği garantileyerek taçlandırmak istiyor.

İstanbul temsilcisinin, Konferans Ligi'nde İtalyan devi Fiorentina'ya konuk olacağı müsabakada Hollanda Futbol Federasyonundan Allard Lindhout düdük çalacak.

Grubundaki ilk maçında deplasmanda Hearts'ı 4-0 mağlup eden Emre Belözoğlu'nun öğrencileri, Fiorentina ile oynadıkları ikinci maçı 3-0 kazandı.

Gruptaki 3. ve 4. hafta maçlarında RFS ile karşılaşan turuncu-lacivertliler, 1'er galibiyet ve beraberlik elde etti.

İtalyan temsilcisi Fiorentina ise gruptaki 4 maçında 2 galibiyet ile 1'er beraberlik ve yenilgi aldı.

 

 

İstanbul ekibi A Grubu'nda 10 puanla zirvede. Puanını 7'ye çıkartan Fiorentina ikinci sırada. Hearts' 3 puanla üçüncü sırada konumlanırken son sıradaki RFS'nin 2 puanı bulunuyor.

Başakşehir, Türkiye'nin Avrupa'daki temsilcileri arasında en rahat konumdaki ekip olarak ön plana çıkıyor.

Turuncu-lacivertliler, Fiorentina ile berabere kalması durumunda liderliğini garantileyecek ve doğrudan son 16 turuna kalacak. 

 

Sivasspor1.jpg
Sivasspor, ilk maçta mağlup ettiği Cluj karşısından puan ya da puanlarla ayrılmak istiyor / Fotoğraf: AA

 

Sivasspor'da tek hedef galibiyet

Süper Lig'de zor günler geçiren Sivasspor, Avrupa serüveninde kritik öneme sahip Cluj maçına çıkmaya hazırlanıyor.

Sivasspor'un Romanya temsilcisi Cluj'u konuk edeceği karşılaşmayı Norveçli hakem Rohit Saggi yönetecek.

Konferans Ligi G Grubu'ndaki ilk maçında Slavia Prag'la 1-1 berabere kalan Rıza Çalımbay'ın öğrencileri, Cluj deplasmanından 1-0'lık galibiyetle dönerek bu sezon resmi maçlardaki ilk galibiyetini almıştı.

Avrupa'nın 3. ve 4. hafta maçlarında Ballkani ile karşılaşan kırmızı-beyazlılar 1'er galibiyet ve yenilgi yaşadı.

 

 

Cluj ise geride kalan 4 maçına 2 galibiyet, 1'er beraberlik ve yenilgi sığdırdı.

G Grubu'nda 7'şer puanı bulunan Cluj averajla lider, Sivasspor ikinci sırada yer alıyor. 4'er puanlı takımlardan Ballkani 3., Slavia Prag son sırada konumlanıyor.

Sivasspor, Cluj'u yenmesi halinde ikili averajda üstünlüğü ele geçirecek ve Ballkani-Slavia Prag maçının sonucuna göre gruptan lider veya ikinci sırada çıkabilmeyi garantileyecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU