Van Gogh'un tablosuna çorba fırlatan çevre aktivistleri, ABD'li petrol devinin torunu tarafından fonlanmış

"Onun yerinde olsaydınız, paranızı hayırlı bir iş için nasıl harcardınız?"

76 milyon sterlinlik (yaklaşık 1,5 milyar TL) eserin çerçevesindeki hasarın 5 bin sterlinden (yaklaşık 105 bin TL) az olabileceği belirtilmişti (Reuters)

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un tablosuna çorba fırlatarak gündem olan çevreci grup Just Stop Oil'ın, ABD'li petrol devi Paul Getty'nin torunu Aileen Getty tarafından fonlandığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın haberinde, Getty'nin kurucu ortaklarından olduğu ABD merkezli kâr amacı gütmeyen çevre ağı İklim Aciliyeti Vakfı'nın (Climate Emergency Foundation -CEF), Just Stop Oil'e kaynak sağladığı belirtildi.

Haberde, Getty'nin şahsi olarak CEF'e 1 milyon dolar bağışladığı, kuruluşun da diğer bağışlarla birlikte Yok Oluş İsyanı (Extinciton Rebellion) ve Just Stop Oil gibi aktivist çevreci gruplara yaklaşık 4 milyon dolar fon sağladığı ifade edildi.

Fonlamanın ortaya çıkmasıyla sosyal medyada bazı kullanıcılar 65 yaşındaki Getty'e tepki gösterirken, CEF petrol devinin torununu şöyle savundu:

Kurucu ortaklarımızdan Aileen Getty'e yönelik nefret içerikli birçok mesaj görüyoruz. Her şeyden önce Aileen hiçbir zaman petrol sektöründe yer almadı. Onun ailesi bu işteydi. Ama kendisi zengin. Kendinize şunu sorun: Onun yerinde olsaydınız, paranızı hayırlı bir iş için nasıl harcardınız?

Aillen'in dedesi Paul Getty, 1942'de Getty Oil adlı petrol şirketini kurmuş ve 1965'te dünyanın en zengin iş insanı olmuştu. Forbes'a göre Gettyler, halihazırda ABD'nin en zengin 65. ailesi konumunda.

BK merkezli Just Stop Oil'in internet sitesindeki bilgilere göre grup, CEF'ten bugüne dek 1,1 milyon dolar fon aldı.

Grubun üyelerinden Phoebe Plummer ve Anna Holland, Van Gogh'un Londra'daki Ulusal Galeri'de yer alan "Ayçiçekleri" adlı tablosuna geçen hafta çorba fırlatarak gündem olmuştu.
 

aileen getty.jpg
Getty, çevreci gruplara destek vermeyi sürdüreceğini söylemişti (FilmMagic)


Camla korunan tablo zarar görmezken, çerçevede oluşan hasar nedeniyle aktivistler hakkında hukuki işlem başlatılmıştı. 

CEF'in direktörü Margaret Klein Salamon, Twitter'daki paylaşımında Just Stop Oil'in protestosunu desteklediğini söylemişti. 

CEF'in kendi Twitter hesabındaki gönderideyse "Akışı sekteye uğratmak için tabloya çorba dökmekten daha iyi bir fikriniz var mı? Öyleyse fonlamaya hazırız" ifadelerine yer verilmişti.

Getty, Telegraph'ın yorum talebini reddetti.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU