Fakıbaba'nın istifası boş kalan RTÜK üyeliğini nasıl etkileyecek?

RTÜK'ün CHP'li üyesi Taşçı'nın istifasının ardından boş kontenjan İYİ Parti'den doldurulacak

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyesi İlhan Taşçı, boş üyelik hakkının tekrar İYİ Parti’ye geçtiğini söyledi.

RTÜK’te boş bulunan üyelik hakkının bir süredir İYİ Parti’nin kontenjanından doldurulması için bekleniyordu. Kurulun başkanı Ebubekir Şahin, TBMM’ye boş kontenjan için yazı göndermediği için eleştiriliyordu.

Şahin, bu yazıyı gönderseydi koltuk İYİ Partili bir isim tarafından doldurulacaktı. Ancak yazı beklenirken bağımsız milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin AK Parti’ye geçmesi üyelikler için dengeleri değiştirdi.

Çelebi’nin iktidar partisine katılmasıyla üyelik hakkı tekrar AK Parti’ye geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün ise AK Parti’den bir istifa geldi. Bakanlık görevi de üstlenmiş olan AK Parti Şanlıurfa Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, hem partisinden hem milletvekilliğinden istifa etti.

Böylece üyelik hakkının tekrar İYİ Parti’ye geçtiği ifade edildi.

İlhan Taşçı, “Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla birlikte boş olan RTÜK Üyeliği İyi Parti’ye geçer” dedi.

"Bize 12 Ekim'de bildirildi"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise "RTÜK'te AK Parti'nin bir üyeliği boşaldı, doğal olarak Meclis Başkanlığı üyeliği boşalan partiye bir yazıyla bunu bildirir. 12 Ekim'de Meclis Başkanlığı bir yazıyla bize bunu bildirdi, biz de buna cevaben bir yazı yazdık. RTÜK üyeliği ile ilişkilendirmeyi doğru bulmuyorum" dedi.

RTÜK’teki dağılım nasıl oluyor?

RTÜK, biri başkan, biri de başkanvekili olmak üzere toplam 9 üyeden oluşuyor. Mevcut üst kuruldaki isimler Ebubekir Şahin, Orhan Karadaş, Mehmet Daniş, ve Nurullah Öztürk AK Parti kontenjanından, Okan Konuralp ve İlhan Taşçı CHP kontenjanından, Deniz Güçer MHP kontenjanından Ali Ürküt de HDP kontenjanından seçilmişti.

RTÜK üyeliklerindeki kontenjan sayısı da partilerin Meclis’teki sandalye sayılarına göre dağıtılıyor. Bu dağıtım da tıpkı milletvekili seçimlerinde olduğu gibi D’Hondt sistemine göre yapılıyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU