RTÜK'ten TELE1'e 3 gün ekran kapatma cezası

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı paylaşımında kararın, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in "Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir" eleştirisine dayandırıldığını aktardı

Fotoğraf: AA

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Tele1'e 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki “dil, din, ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılması cezası verildiğini açıkladı.

Taşçı paylaşımında "Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin, muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek" değrelnedirmesinde bulundu.

"Demokrasi ve çok seslilik katledildi"

Taşçı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

RTÜK, Tele1 kanalının 1 yıl içerisinde 2 kez 6112 sayılı yasanının 8/1/b bendindeki “dil,din,ırk ayrımı gözeterek yayın yaptığı” gerekçesiyle 3 gün ekranının kapatılmasına oyçokluğuyla karar verdi. Bir sonraki aşama kanalın yayın hayatına son verilmesi! Katledilen demokrasidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RTÜK, Sn Konuralp ile karşıoy kullandığımız kararını, TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in “Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” eleştirisine dayandırdı. Amaç seçimlere giderken ekranları karartmak, farklı seslerin, muhalefetin çözüm önerilerinin duyulmasını engellemek! 

RTÜK bugün bir kanalın yayın ihlalini değil Türkiyeyi yöneten anlayışın basına,çok sesliliğe,düşünce özgürlüğüne bakışını oyladı sonuç demokrasi ve çok seslilik katledildi. 

Hedef seçimlerde karartılmış ekran,susturulmuş, karanlığa boğulmuş Türkiye!Durum vahim ama umutsuz değil 

Danıştay 13. Dairesi, RTÜK’ün aynı maddeden verdiği cezayı “Kurulun basın özgürlüğüne yapılan müdahalesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı” gerekçesiyle iptal etmişti. Zorlama rapora dayanan bu karar da iptal edilecektir/edilmelidir. Bu düşünce özgürlüğünün gereğidir.      

Merdan Yanardağ: Tele1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdran Yanardağ da tepkisini sosyal medya hesabından dile getirdi. Yanardağ paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

RTÜK bir kez daha istibdat rejiminin sansür aygıtı olduğunu kanıtladı. Sırf Diyanet eleştirildi diye TELE1'e 3 gün kapatma cezası verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin özel bir kin güdüyor, bunu unutmayacağız. Tele1'in lisansını iptal etmeyi hedefliyorlar.

 İktidar, Emevi ideolojisinin kontrolüne giren Diyanet'i dokunulamaz ve eleştirilemez bir kuruma çevirerek, yeni düzenin merkezinde oturtmak istiyor. Oysa, Atatürk'e lanet okuyan bir başkanı olan Diyanet'in, kurumsal ve hukuksal konumu, TÜİK'ten farklı değil. Boyun eğmeyeceğiz. 

Türkiye seçime doğru giderken, TELE1 susturularak, asıl Türkiye karartılmak, toplum teslim alınmak isteniyor. Amaç, oyunu bozan ve yeni bir oyun kurma kapasitesine sahip olan TELE1 ekranını karartarak, seçimlerde hile yapacakları bir ortam oluşturmaktır. Çünkü, korkuyorlar.

"TELE 1 kapanabilir"

RTÜK Üyesi Okan Konuralp deTELE 1'in kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. Konuralp Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Karar, TELE1’i yayın lisansını kaybetme aşamasına getirdi. Şubat 2023’e kadar benzer bir ceza alması halinde, TELE1 RTÜK eliyle kapatılacak" ifadesine yer verdi.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU