BK Dışişleri Bakanı Cleverly: "Johnson'ın istifasını isteyenler şimdi Truss'ı hedef seçti"

Muhafazakar Parti'den Cleverly "Hatalar olur, başbakanı değiştirince sorunlar çözülmeyecek" derken, İşçi Partisi "Ekonomiyi çökerttiler" diye tepki gösterdi

BK basınında Truss'ın koltuğunu bu hafta kaybedebileceği söylentileri de çıkmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı James Cleverly, ülkenin eski lideri Boris Johnson'ın istifasını isteyenlerin, şimdi de BK Başbakanı Liz Truss'ı hedef aldığını söyledi.

Cleverly, son dönemde yoğun eleştiri alan ve liderliği sorgulanan Truss'a destek verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Yakın zamanda birçok kişinin Boris'in istifa etmesi gerektiğini söylediği bir dönemden geçtik. O zaman 'Tamam, durumdan memnun olmayabilirsin ama sonrası için nasıl bir planın var?' demiştim. Boris'in istifasını isteyenlerin ilerisi için bir planı yoktu. Bu kişilerin çoğu şimdi de başbakanı eleştiriyor. Şu anda yapmamız gereken şey ekonominin büyümesi için altyapı sağlamak, piyasaları sakinleştirip güven ortamı yaratmak. Bir başbakanı daha görevden alarak bunları çözebileceğimizi zannetmiyorum.

BK'nin önde gelen araştırma şirketleri J.L. Partners ve YouGov'un araştırmalarında, Truss'a desteğin azaldığı görülmüştü.

J.L. Partners'ın Muhafazakar Parti'den 500 kişiyle yaptığı çalışmada, katılımcıların yüzde 60'ı bugün seçim yapılsa eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'a oy vereceğini söylemişti. Söz konusu oran Truss için yüzde 40 çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YouGov'un Muhafazakar Parti üyeleriyle gerçekleştirdiği ankette de Truss'ın istifa etmesini isteyenlerin oranı yüzde 55 olmuştu. Başbakanın görevine devam etmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 38'di.

Cleverly, anket sonuçlarının endişelendirici olduğunu kabul ederken, "Britanya halkına önceliklerine odaklandığımızı gösterirsek, bu oranlar lehimize döner" dedi.

Truss'a yöneltilen öfkenin ve istifa taleplerinin "duygusal bir tepki" olduğunu savunan Cleverly, hükümet olarak daha fazla hata yapmak istemediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı, şu ifadeleri kullandı:

Hatalar olur. Bu, siyasetin, iş hayatının ve yaşamın en temel gerçeklerinden biri. Yapmanız gereken, hataları kabullenmek ve işler düzgün gitmediğinde gerekli değişiklikleri yapacak tevazuyu göstermek.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden Lisa Landy ise Cleverly'nin yorumuna tepki göstererek, "Yani bu da cidden çok fena bir hata. Ekonomiyi çökerttiler" dedi.
 


Truss'ın liderliği sorgulanıyor

Piyasaları sarsan ekonomi politikaları nedeniyle tepki toplayan Truss, 7 Temmuz'da Johnson'ın istifasının ardından Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucunda Sunak'ı yenerek 6 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Eski Maliye Bakanı Kwarteng'in 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanacağını açıklaması, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği endişelerini artırmış ve sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu. Yoğun eleştirilerin ardından plandan vazgeçilmişti.

Truss, 14 Ekim'de görevden aldığı Kwarteng yerine Jeremy Hunt'ı atamıştı.

Johnson'ın istifasının ardından başlayan seçimlere katılan ama yeterli destek alamayan Hunt, daha sonra yarışta Truss'a karşı Sunak'a oy vermişti.

Hunt, BK liderinin açıkladığı ekonomi paketinin neredeyse tamamını rafa kaldırmıştı.

Truss'ın yerine geçebilecek favori aday Sunak olarak gösteriliyor. Diğer isimler arasında parti içinde birliği sağlayabileceği düşünülen Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt ve Savunma Bakanı Ben Wallace da yer alıyor.



Independent Türkçe, Telegraph, Labourlist

DAHA FAZLA HABER OKU