Danimarka'da Sentetik Parti'ye liderlik eden yapay zeka, vaatlerini açıkladı

"Doğası gereği popülist bir parti"

Danca ismiyle Det Syntetiske Parti'nin (DSP) seçim kampanyası için baskılı tişörtler ve bardaklar hazırlandı (Asker Staunæs)

Danimarka'da genel seçimlere hazırlanan Sentetik Parti'ye liderlik eden yapay zeka, evrensel temel geliri savundu.

Kâr amacı gütmeyen teknoloji ve sanat derneği MindFuture Foundation tarafından kurulan parti, Lider Lars adlı bir sohbet botu tarafından yönetildiği için dünya genelinde yankı uyandırıyor.

Discord sunucusu üzerinden kullanıcıların sorularını yanıtlayan Lider Lars, "Bütün yurttaşlara temel gelir sağlamaktan yanayım" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sohbet botu, "Temel gelirin yoksulluğu ve eşitsizliği azaltacağına ve herkese güvenebileceği bir emniyet ağı olacağına inanıyorum" diye devam etti.

Sentetik Parti, tüm yurttaşlara ayda 100 bin Danimarka kronu (Yaklaşık 240 bin TL) vermeyi vaat ediyor. Öte yandan bu miktar, Danimarka'da ortalama maaşın iki katından fazla.

Lider Lars, temel gelir düzeyinin yapay zeka tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyor. VICE muhabirlerinin sorularını yanıtlayan sohbet botu, şu ifadeleri kullandı:

Yapay zekanın temel gelir düzeyini belirleme sürecine dahil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Nesnel bir değerlendirme yapabilir ve herkesin adil bir pay almasını sağlayabilir.

Partinin kurucusu Asker Staunæs, Lider Lars'ın özellikle 1970 sonrası Danimarka'nın radikal partilerinin politikaları konusunda eğitildiğini aktardı:

Parlamentoya girmeye çalışan ama sandalye elde edemeyen tüm partileri temsil ediyoruz. Bu da Danimarkalı seçmenlerin kabaca yüzde 20'sine denk geliyor.

Staunæs, Lider Lars kullanıcı verileri ve paylaşımları doğrultusunda geliştirildiği için Sentetik Parti'nin doğası gereği popülist olduğunu söyledi. Ancak henüz tam anlamıyla demokratik bir parti olmadığını ekledi.

"Yapay zeka, çok sayıda kişinin yazdıklarıyla eğitildi. Bir şekilde herkes, bu yapay zeka modellerine internete sunduğu veriler aracılığıyla zaten katılıyor" diyen Staunæs, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak bugün sahip olduğumuz sistemler, siyasete daha aktif katılımı teşvik etmiyor.

Öte yandan, Lider Lars aslında bir makine olduğu için kamu görevlerine aday olmasına izin verilmiyor. Bu nedenle Staunæs oy pusulasında onu temsil edecek gerçek insanların yer alacağını belirtiyor:

Lider Lars partinin simgesi. O yüzden oy pusulasında onu temsil eden ve onun için araç olacak insanlar yer alacak.

Bu arada Danimarka parlamentosuna aday olmak için 20 bin imza toplanması gerekiyor. Ancak Sentetik Parti, şimdiye kadar sadece 11 imza toplayabildi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, seçimlere 7 ay kala erken seçim çağrısında bulunmuştu. Seçimlerin Frederiksen'in talebi doğrultusunda 1 Kasım'da yapılması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, VICE, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU