Dünya genelinde yaban hayatı popülasyonu 1970'ten beri yüzde 70 azaldı

"Savaş kesinlikle kaybediliyor"

Rapora göre popülasyon düşüşünün nedenleri arasında çiftçilik, sömürü, istilacı türler, kirlilik, iklim dğeişikliği ve hastalıklar gibi faktörler var (Reuters)

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) bugün yayımladığı raporla yaban hayatındaki korkunç gerçekleri gözler önüne serdi. Analizde Londra Zooloji Topluluğu'nun (ZSL) 2018'de topladığı 5 bin farklı türü kapsayan 32 bin yaban hayatı popülasyonuna dair veriler incelendi.

Bulgular, yaban hayatı popülasyonunun 1970'ten bu yana yaklaşık yüzde 70 azaldığını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Latin Amerika ve Karayipler'de hayvanların sayısının 50 yılda yüzde 94 düştüğü belirlendi.

Örneğin Brezilya Amazonlarına özgü pembe nehir yunusu popülasyonu 1994-2016'da yüzde 65 kayba uğradı.

Bununla birlikte rapora göre umut verici gelişmeler de var. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Kahuzi-Biega Ulusal Parkı'ndaki doğu ova goril nüfusu 1994-2019'da yüzde 80 azalsa da Virunga Ulusal Parkı'ndaki dağ gorili sayısı 2010-2018'da 400'den 600'e çıktı.

WWF, koruma çalışmalarının artırılması, gıdaların sürdürülebilir şekilde üretilmesi, bütün sektörlerde karbon salınımını düşürülmesiyle hem iklim değişikliği hem de biyolojik çeşitlilik kaybının hafifletileceğini kaydetti.

ZSL koruma ve politikalar direktörü Andrew Terry, "Bu ciddi bir düşüş bize doğanın çökmeye başladığını ve doğal hayatın boşaldığını anlatıyor" dedi.

Yaban hayatı popülasyonunun yılda ortalama yüzde 2,5'lik bir hızla azaldığını vurgulayan Terry, bulguların WWF'in 2020'de yayımladığı son değerlendirmeyle örtüştüğünü ifade etti.

WWF Birleşik Krallık'ın bilim direktörü Mark Wright ise "Doğa zor durumdaydı ve hâlâ zor durumda. Savaş kesinlikle kaybediliyor" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU