Rus esir, Ukrayna savaşına World of Tanks borçlarını ödemek için girdiğini söyledi

Savaşçı, TikTok'ta sohbet odasındaki bir kadına hediye almak için borçlandığını da belirtti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 231. gününde de çatışmalar sürüyor (Reuters)

Esir düşen Rus asker, savaşa World of Tanks oyunu yüzünden girdiği borcu ödemek için katıldığını söyledi.

Kimliği paylaşılmayan bir Rus savaş esiri, YouTube yayını yapan Volodimir Zolkin adlı bloggerın yayınına katıldı.

8 Ekim'de yayımlanan videoda esir, savaştan önce bir mağazada çalışırken müşterinin unuttuğu kredi kartından 5 bin Rus Rublesi (yaklaşık 1500 TL) para çektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş esiri, daha sonra bu parayla World of Tanks oyununda kullanılan oyun içi paralardan satın aldığını belirtti.

Rus esir, polis tarafından yakalandıktan sonra çaldığı 5 bin Rus Rublesini geri verdiğini ama kendisine kesilen 300 bin Rus Rublesi (yaklaşık 90 bin TL) para cezasını ödeyemediğini söyledi.

Asker, borçlarını ödeyebilmek amacıyla Ukrayna cephesinde üç ay savaşmaya karar verdiğini söyledi. Rus esirin, nerede ve ne zaman yakalandığına dair bilgi paylaşılmadı.

Esir, ayrıca savaşa katılmadan önce TikTok'ta bir sohbet odasının moderatörlüğünü yaptığını ve burada bir kadına hediye almak için borca girdiğini de söyledi. Asker, üç ila 4 ay içinde 50 bin Rus Rublesi (yaklaşık 15 bin TL) para harcadığını ifade etti.
 



Ukraynalı blogger Zolkin, esir Rus askerleriyle söyleşi yapıp daha sonra savaşçıların aileleriyle konuşmalarını sağlamasıyla ünlü olmuştu.
 

Zolkin, nisanda yaptığı açıklamada savaşta yaşanan bilgi eksikliği ve dezenformasyon nedeniyle böyle bir proje başlattığını belirtmiş, Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Viktor Andrusiv'den destek aldığını da ifade etmişti.

Öte yandan bazı hukukçular, söz konusu videoların savaş esirlerini küçük düşürdüğü ve kimliklerini açık ederek güvenliklerine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Cenevre Sözleşmelerini ihlal edebileceğini de savunmuştu.



Independent Türkçe, VICE, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU