Sözcü yazarı: Masanın muhafazakar kanadı rahatlasın diye…

"CHP'nin Altı Ok'u tarihin tozlu raflarına mı kaldırıldı?"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı başörtüsü çıkışının “altılı masanın muhafazakar kanadının rahatlaması için” olduğunu savundu. Erkin, “CHP’nin Altı Ok’u tarihin tozlu raflarına mı kaldırıldı?” diye sordu.

Erkin, bugünkü köşe yazısında “AKP'den kopan ve muhafazakar tabandan oy alması beklenen DEVA ve Gelecek'in AKP'yi derinden etkileyememesinin sonucunda görev yine CHP'ye düştü” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erkin, şöyle devam etti:

DEVA, Gelecek, Saadet Partisi zaman zaman şu tablodan yakınıyordu: “Bize oy verecek kitle CHP'den rahatsız ve endişeli. CHP bu konuda adım atmalı.”

Kulislere yansıyan bilgilere göre, geçen pazar günü yaşanan masa buluşmasından önce, 27 Eylül'de, Babacan'ı ziyaret eden Kılıçdaroğlu'nun “endişeleri giderme” konusunda cümleler kurduğu belirtildi. Ki CHP liderinin “başörtüsüne yasal güvence” açıklamasını yaptığı gece yaptığı şu tespitin altını çizelim: “… Gelecekte gençlerimiz bu sorunlarla boğuşmasın diye bazen oy kaybetmeyi bile göze almak gerekiyor.”

Kılıçdaroğlu, CHP yönetiminden değil ama tabanından, oy veren kitlesinden gelecek tepkilere rağmen bu açıklamayı yaptı. Burada aklıma takılan şu: Altılı Masa'nın beş partisinin, milliyetçi-muhafazakar çizgide olduğunu herkes biliyor. CHP'nin oyunun da yüzde 25-30 bandında gösterildiği, yüzde 60'tan fazla oyun “sağ” cenahta yer aldığını da pratiğimizden anlıyoruz. Bu arada “askeri vesayet” konusunda da endişeli bir durum yok! Yani… 28 Şubat gibi bir sürecin yaşanması ya da geriye dönüş ihtimalinin olmadığı bir süreçte CHP'nin oyunu yeniden sahasında kabul etmesi doğru bir iletişim mi? Bunu zaman gösterecek.

Aklıma takılan bir konu daha: DEVA, Gelecek, Saadet vs… Son 20 yıllık pratikle ilgili, Ergenekon, Balyoz gibi kumpaslar konusunda özeleştiri yapmayı düşünüyor mu? Bu başka bir yazı konusu! SONUÇ: Bildiğim, bildiğimiz, 1990'lardan bu yana ABD'li, Batılı ideologların Türkiye'de sorunu “Kemalizm/Atatürk” üzerinden raporlarına yansıtmalarıydı. Bunun da alıcısının liberal/muhafazakar kanat olduğunu herkes biliyor. “Ilımlı İslam” diyen çizginin Türkiye'yi, NATO destekli darbe girişimiyle bile karşı karşıya bıraktığını yaşamadık mı? SORU ŞU: CHP'nin Altı Ok'u tarihin tozlu raflarına mı kaldırıldı?

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU